Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem tudunk ám mindent a hegedűről

Mert vajon tudjuk-e, hogy ki készítette Európában az első igazi hegedűt; hogyan épül fel és mi a hangzásának titka; illetve milyen utat járt be, míg a klasszikus zene vezető hangszerévé nőtte ki magát? És hogyan szól például az indiai hegedű? A Művészetek Palotájában készült kisfilmünkből számtalan hasonló kérdésre kapunk választ egy hangszerkészítő mestertől és olyan virtuózoktól, mint Banda Ádám, Lantos Zoltán vagy Kelemen László.

0 Tovább

Alice Orgonaországban

Az egyetlen hangszer, amely tényleg olyan, mint a nyúl ürege. Bele lehet mászni és az ember egy másik világban találja magát. Amikor megszólal, a tér válik rezonáló testévé, mi meg ott csücsülünk nyakig hangokban, szalaggal átkötve, mint egy születésnapi ajándék. Nem véletlen, hogy legnagyobb kortárs virtuóza, Jean Guillou az orgona lehetőségeinek és határainak bemutatásához Alice-t választja főhőséül. Mellette Fassang László orgonaművész részletesen elmagyarázza, hogyan él-működik ez a különleges jószág, majd vezetésével leszállunk az élőlény gyomrába a Művészetek Palotájában. Nézze meg videónkat!

0 Tovább

Valójában istenek vagyunk

Fotók: Pályi Zsófia [origo]

Vásáry Tamás Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza most pénteken a Művészetek Palotájában, ahol a Turkish Presidential Symphony Orchestra kíséri Erol Erdinç vezényletével - bónuszként török kortárs művet és Csajkovszkij IV. (f-moll) szimfóniáját is meghallgathatjuk. Mi a köze a könnyű- és komolyzenének a szexhez és jógi meditációhoz? Miért élnek a fiatalok folyamatos feszültségben? Fontos-e, hogy Mozart idejében nem volt villany? Interjú.

5 Tovább
123
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek