Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van-e humora Wagnernek?

Jelenet egy 2007-es Glydebourne-i előadásból

A humort nehezebb megmutatni, mint a tragédiát - vallja Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok házigazdája és karmestere, aki Wagner egyetlen vígoperájával nyitja meg az idei, immár Duna-parti Bayreuthként aposztrofált ünnepi játékokat. Wagnernek ebben az operájában sikerült elszakadnia a germán mitológia istenektől és hősöktől hemzsegő világától: egészen normális emberek hétköznapi hülyeségeiről, csetlései-botlásairól mesél.

A karmesterrel az élen az előadás világsztárjai, Annette Dasch, James Rutherford, Eric Halfvarson, Klaus Florian Vogt és Sebestyén Miklós mesélnek arról, milyennek látják Wagner humorát. Kiderül, hogy a megalomán operaszerzőnek van egy melegszívű, emberi arca. Wagner a nürnbergi cipészt, ötvöst, szűcsöt, bádogost, péket, szatócsot, szappanfőzőt és többi mesterembert von Stolzinggal együtt szeretettel ábrázolja, miközben - amúgy mellékesen - művészet és valóság súlyos kérdését boncolgatja. A zongorás főpróbán jártunk.

0 Tovább

Vagy köhögnek, vagy játszom

Radu Lupu több évtizede nem ad interjút. Azt sem engedi, hogy fotó készüljön róla a színpadon. Nem beszél a közönségéhez. Bejön, játszik, aztán távozik, nagyjából nyolcvanszor egy évben. Azon kevesek közé tartozik, akik úgy tudnak interpretálni egy darabot, mintha ők maguk írták volna, mi több: mintha ott alkotnák meg a színpadon.

1 Tovább

Nem vagyok olyan rakoncátlan, mint Pippi

Űrhajós szeretett volna lenni, esetleg állatorvos vagy festőművész. Az operaszínpad számára William Christie fedezte fel. Patricia Petibon, a világhírű francia koloratúrszoprán a Tavaszi Fesztivál vendégeként a minap fergeteges koncertet adott a Müpában. A fellépés előestéjén többek között arról beszélgettünk vele, hogy bár sok barokk zenét énekel, kortársban gondolkodik; hogy tudatos-e a Harisnyás Pippire emlékeztető imidzse; lletve hogy az opera közönsége egyre öregszik, és ez nincs jól így.

0 Tovább

Bartók egy iránytű

Fotók: Hajdú D. András [origo]

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart után a hatodik zenei maratont február 3-án, vasárnap Bartók Bélának szenteli a projekt atyja és kivitelezője, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. Az eseménynek, ahogy eddig is, a Művészetek Palotája ad otthont. Tizenegy koncerten jobbnál jobb előadók, köztük gyerekek, gondosan válogatott darabokon keresztül igyekeznek közelebb vinni a hallgatóságot Bartók könnyűnek semmiképpen, ám izgalmasnak annál inkább nevezhető nyelvéhez.

0 Tovább

Sir Rattle leckét adott demokráciából

A Felvilágosodás Korának Zenekara Sir Simon Rattle bábáskodása mellett a tökéletessel határos koncerttel ajándékozta meg a magyar közönséget hétfő este a Művészetek Palotájában. Mozart három utolsó, amúgy szinte agyonjátszott szimfóniáját a komponista kimeríthetetlen dallaminvenciójához méltó fantáziával és részletgazdagsággal keltette életre. Nem mellesleg leckét kaptunk demokráciából is.

0 Tovább

Kortárs zene, nem fog fájni

Zygmunt Krauze, Ligeti György, Andrzej Krzanowski, Witold Lutoslawski zenéi szólalnak meg január 26-án este a Művészetek Palotájában rendezett kortárs Mini-Fesztiválon, a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar tolmácsolásában. A karmester az osztrák Ernst Kovacic, aki a karmesteri pálca mellett a hegedűvonót is köztudottan igen profin forgatja.

0 Tovább

Diótörő visszatér

Csajkovszkij Diótörője hálás karácsonyi darab, egyrészt mert konkrétan karácsonykor játszódik, másrészt látványos és pszichológiailag árnyalt zenéje széles közönséget vonz, amolyan "kicsiknek és nagyoknak egyaránt" szóló mese. A Művészetek Palotájában december 22-én az ünnepi örömet az is fokozza, hogy Kocsis Zoltán, sikeres felépülése után, most lép először nyilvánosság elé az NFZ élén.

0 Tovább

Judit nem tud bejutni a férfiszívbe

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar december 9. és 11. között, három egymást követő estén szólaltatja meg Bartók Béla Kékszakállúját a Művészetek Palotájában. A címszerepet Perencz Béla, Juditot a mannheimi Nemzeti Színház kivételesen szép hangú mezzoszopránja, Szántó Andrea énekli. A művésznővel egy budapesti szálloda halljában beszélgettünk.

0 Tovább

Tomboló bukás

A kerek fehér vászon sápadt holdként ragyog a Bartók Béla hangversenyterem egén. A kivetítő vásznon az operaénekes arcát tanulmányozhatjuk egészen közelről. Máskor feltűnik rajta a felirat: 30 éve a színpadon, aláírás Ramón Vargas. Damoklész kardja. Hogy mennyire az, Vargas első megszólalásánál azonnal kiderül.

2 Tovább

Meghalt Kiss Imre, a Müpa első vezérigazgatója

Életének 69. évében hosszú, súlyos betegség után elhunyt Kiss Imre, a Művészetek Palotája első vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapítója vasárnap.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek