Aláírták a bayreuthi Festspielhaus 30 millió euró értékű (9 milliárd forint) felújításának finanszírozási szerződését. A munkálatok várhatóan 2021-ig tartanak.

Tíz- tízmillió eurót Bajorország, illetve a szövetségi állam biztosít, a fennmaradó 10 millió euróval pedig a város, a Bayreuthi Baráti Társaság és más kulturális alapítványok járulnak hozzá a költségekhez. 

A szerződések ugyan elkészültek, és a felújítás várható befejezésének dátumát, 2021-et is kitűzték, mégis sok a kérdőjel a rekonstrukció körül. A bajor művészeti miniszter, Wolfgang Heubisch szerint a munkálatokat nehezíti, hogy a fesztiválokat nem kívánják felfüggeszteni, így nyaranta a Bayreuthi Ünnepi Játékok előadásai miatt nem lehet dolgozni az épületben. Ezért is húzódik el ilyen hosszan a felújítás.

Bernd Neumann kulturális miniszter arról beszélt, hogy a fesztivál olyan országos jelentőségű kulturális örökség, amelyet nem lehet regionális kérdésként kezelni, az államnak kötelessége részt venni a finanszírozásban. 

Heinz-Dieter Sense kereskedelmi igazgató nem tudott pontos választ adni arra a kérdésre, hogy az építkezést mikor lehet elkezdeni. Először megfelelő építészt kell találniuk, aki pontos költségvetési és építési ütemtervet készít. 

Katharina Wagner így is jelentős lépésnek tartja a finanszírozási szerződés aláírását. Ő és féltestvére, a társintendáns Eva Wagner-Pasquier ősszel tárgyal a fesztivált működtetető társaság kuratóriumával a játékok további vezetéséről. Édesapjuk, Wolfgang Wagner úgy rendelkezett a halála előtt, hogy 2008-tól a szokásos 7 évre szóló szerződést kössék meg lányaival.  

Wolfgang Heubisch kijelentette, a cél az, hogy a Wagner-fesztivál vezetése továbbra is a család kezében maradjon: "A Wagner család nélkül el sem tudom képzelni az ünnepi játékokat" - hangoztatta.

MTI