F. Murray Abraham Salieri szerepében

A zenetörténet máig nagy rejtélye, vajon tényleg megmérgezte-e arzénnel Antonio Salieri egykori pártfogoltját, Wolfgang Amadeus Mozartot. Milos Forman Amadeus című filmje szerint igen, de a bécsi Mozart-múzeum most azért kampányol, hogy helyreállítsa Salieri megtépázott becsületét.

A Mozart egykori házában berendezett múzeum Antonio Salierit jó humorú, tehetséges, nagylelkű embernek állítja be, aki dicsérte és nagyra tartotta diákjait, köztük Ludwig van Beethovent és Franz Schubertet.

A kiállítás kurátorai szerint az a gond, hogy túl sokan gondolják Salierit olyan ördögi elmének, ahogyan Peter Shaffer darabja ábrázolta, amelynek nyomán Forman filmje készült. Korábbi cikkünkben itt írtunk e témáról.

Ebben a házban lakott Mozart, ma múzeum

"Egyszerűen más megvilágításba akarjuk helyezni a közönség számára, és megmutatni a valódi Salierit, eltávolodva a roppant erős fikciós imázstól" - mondta Gerhard Vitek, a múzeum igazgatója.

Antonio Salieri 1750-ben született Észak-Olaszországban, és 15 évesen került Bécsbe. Tehetsége miatt a császári udvar egyik kedvence lett. Operát és más színpadi műveket írt, hazafias kompozíciókat és egyházi zenét is szerzett, mellette intenzíven tanított.

A családi levelezésből kitűnik, hogy csak Mozart apja, Leopold tekintette fenyegetésnek Salierit fia karrierje szempontjából. Egyetlen kivételtől eltekintve Mozart csak pozitív dolgokat írt Salieriről.

Antonio Salieri (1750-1825)

Egyszer jött ki a sodrából, de az is nevetséges volt - mesélte Otto Biba zenetörténész, kurátor a kiállítás sajtóbemutatóján. Hozzáfűzte: Mozart apja nemcsak Salierit szidta, hanem másokat is, akikről azt gondolta, hogy fia útjába állhatnak.

Az is beszédes bizonyíték Salieri ártatlanságára, hogy Mozart felesége, Constanze a férje halálának évében született fiát éppen Salierihez küldte tanulni. "Szerintem ez megdönt minden spekulációt. Egyetlen anya sem neveltetné a fiát férje állítólagos gyilkosával. Ez egy nagyon erős tanúságtétel" - hangsúlyozta Ingrid Fuchs, aki szintén közreműködött a kiállítás megrendezésében.

A Lacrimosa tétel Salieri Requiemjéből.

forrás: MTI