Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lemosta a zenekart a színpadról

Az egész vasárnapot a Zeneakadémián töltöttük. A barátom meg én. Mozart-zongoraversenyeket hallgattunk Keller András, a Concerto Budapest és Ránki Dezső tolmácsolásában. Hármat délelőtt, hármat este. Aztán megbeszéltük.

4 Tovább

Jiří Menzel tényleg nem gondol semmit

Fotó: Bielik István - Origo

Bár Jiří Menzel neve márkavédjegy a plakáton, úgy tűnik, mégsem a minőség garanciája. A Sörgyári capriccio, Az én kis falum, a Pacsirták cérnaszálon legendás rendezője először nyúlt az opera műfajához Magyarországon. Már csak arra a kérdésre kell választ találnom, minek. A zártkörű főpróbáról mégis feldobva jöttem ki, amihez Menzelnek nem sok köze van.

0 Tovább

Eredeti Mozart-kéziratra bukkantak a Széchényi Könyvtár gyűjteményében

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője, dr. Mikusi Balázs.

0 Tovább

A csodagyerek és a Mozart-jedi találkozása

Közös albumot ad ki Nikolaus Harnoncourt és Lang Lang.

0 Tovább

Harnoncourt 85 évesen is forradalmár

A Salzburgi Ünnepi Játékok első hetében, amely 2012 óta az Ouverture spirituelle (spirituális nyitány) nevet viseli, az idén többek között Nikolaus Harnoncourt előadásában hallhatták a szerencsések Mozart utolsó három szimfóniáját. A régi zene nagymestere szerint e három mű úgy kapcsolódik egymáshoz, mint három összeillő puzzle-darab.

0 Tovább

Egy Mozart-kézirat kalandjai

A náci Németországból csempészte ki Mozart kéziratát egy zsidó zenész. A nemrég megtalált C-dúr kyrie kézirat ma kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósháznál.

0 Tovább

Mozart járt a jövőben

Annak idején lelkesen vettem meg Mozart összes zongoraversenyét John Eliot Gardinerrel és bandájával (The English Baroque Soloists). A zongoránál, pardon, a fortepianónál akkor is Malcolm Bilson ült. Most Vashegyi György és az Orfeo Zenekar kísérte az idős mestert a Zeneakadémia pódiumán a Fischer Annie emlékére rendezett Mozart-Haydn-esten.

0 Tovább

A fortepiano élő klasszikusa

A hetvennyolc esztendős amerikai zongorista, Malcolm Bilson a historikus játékmód egyik legendás úttörője. A 18. század végén, illetve a19. század elején született zeneművek specialistája, a fortepiano nagymestere. Ez az a hangszer, amelyen a klasszicizmus és a korai romantika nagyjai vagy épp elfeledett zeneszerzői maguk is játszottak, és amelyre zongoradarabjaikat komponálták.

0 Tovább

Salieri ölte meg Mozartot?

F. Murray Abraham Salieri szerepében

A zenetörténet máig nagy rejtélye, vajon tényleg megmérgezte-e arzénnel Antonio Salieri egykori pártfogoltját, Wolfgang Amadeus Mozartot. Milos Forman Amadeus című filmje szerint igen, de a bécsi Mozart-múzeum most azért kampányol, hogy helyreállítsa Salieri megtépázott becsületét.

0 Tovább

Kivel helyettesíthetnénk Abbadót?

Claudio Abbado 2004-ben alapította különböző nemzetiségű fiatal zenészek nevelésére szakosodott együttesét, az Orchestra Mozartot. A bolognai zenekar súlyos anyagi nehézségekkel küzd, kényszerpihenőt kell tartania - tudatta az MTI.

0 Tovább
«
123

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek