Claudio Abbado 2004-ben alapította különböző nemzetiségű fiatal zenészek nevelésére szakosodott együttesét, az Orchestra Mozartot. A bolognai zenekar súlyos anyagi nehézségekkel küzd, kényszerpihenőt kell tartania – tudatta az MTI.

A bolognai együttes szombaton vonult kényszerpihenőre - derült ki a zenekar elnökének tájékoztatásából. Fabio Roversi Monaco a La Stampa című lapnak beszélt az együttest sújtó pénzügyi gondokról. Elmondta, valószínűtlennek tűnik, hogy a közeljövőben folytatni tudják a munkát. Szerinte az akut anyagi nehézségeket egy új alapítvány létrehozásával és német támogatók bevonásával lehetne orvosolni. 

Claudio Abbado már szeptemberben felfüggesztette minden tevékenységét - tudatta Fabio Roversi Monaco, aki szerint erre a 80 éves karnagy rossz egészségi állapota adott okot. Nélküle viszont lehetetlen támogatókat felhajtani, hiszen az ő neve a hívó szó.

A zenekarnak 2015-ig voltak betáblázva fellépései, többek között Bécsben. „Két évre előre vannak lekötve nagy presztízsű koncertjeink, de kivel helyettesíthetnénk Abbadót?” – tette fel a költői kérdést Massimo Biscardi művészeti igazgató.

Claudio Abbado legutóbbi budapesti fellépéséről itt olvashtnak.