Ma reggel 8.30-kor Bolognában meghalt Claudio Abbado. A klasszikus nagy karmesterek utolsó mohikánja 80 éves volt.

53 évvel ezelőtt, 27 évesen debütált a milánói Scalában. A milánói születésű, németes precizitásáról és visszafogottságáról híres maestro, Claudio Abbado ma reggel végleg letette a karmesteri pálcát. 

A Bécsi Zeneakadémián tanult, majd 1958-ban Koussevitzky-díjat, 1963-ban New Yorkban Mitropoulos-díjat nyert, és kinyílt előtte a zenei nagyvilág. Öt hónapos meghívást kapott a New York-i Filharmonikusokhoz, majd Milánóban, Bécsben, Salzburgban, Berlinben dirigált.

1989-ben lett a Berliner Filharmonikusok zenei igazgatója Herbert von Karajan utódjaként. Hogy a konzervatív Karajant a liberális Abbado követte a pulpituson, kisebb szenzációnak számított akkoriban. Az Abbado-éra komolyan átformálta a berlini zenekar arculatát. Az olyan koncertszerű előadások, mint Muszorgszkij Boris Godunovja, Verdi Simon Boccanegrája vagy Wagner Tristanja és Parsifalja legendássá váltak, és a mai napig felejthetetlenek.

Amikor Abbado 2002-ben elhagyta a zenekart, hogy Simon Rattle-nek adja át a stafétabotot, utolsó bécsi koncertjén szűnni nem akaró tapssal, ovációval és virágtengerrel búcsúztatta a közönség. Állítólag 4000 virágot zúdítottak a maestróra.

2000-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Hosszú hónapokra eltűnt a pulpitusról, rettenetesen lesoványodott, de megálljt tudott parancsolni a halálnak, és egy Beethoven-körúttal tért vissza a zenei életbe.

Pályafutása során mindvégig rendkívül fontosnak tartotta a fiatal zenészek támogatását. 1978-ban megalapította az Európai Közösség Ifjúsági Zenekarát, 1985-ben pedig a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart. 1997-ben létrehozta a Mahler Kamarazenekart, 2003-ban a Luzerni Fesztiválzenekart, végül 2004-ben a Mozart Zenekart.

"Claudio Abbado az európai humanizmus által meghatározott karmesterek közé tartozik. Nagyon nagy tisztelettel fordul a zenészeihez, vezeti őket, de hagyja, hogy önmaguk legyenek" – nyilatkozta róla Reinhold Friedrich trombitaművész. A mondat most is érvényes, de már sajnos csak múlt időben.

Tavaly márciusban Abbado fergeteges koncertet adott a Müpában.