Daniel Barenboim és a milánói Scala sajátos koncerttel tiszteleg a napokban elhunyt Claudio Abbado emléke előtt: január 27-én, hétfőn a Scala zenekara üres nézőtér előtt játssza Beethoven Eroicájának gyászindulóját. Az ajtókat nyitva hagyják, hogy a zene az egész épületet átjárhassa, hangszórókon keresztül az épület környékén is hallhatják mindazok, akik Abbado tiszteletére ebben az időpontban összegyűlnek.

A nézők nélküli búcsúkoncert hagyománya 1957 óta él a milánói Scalában: Arturo Toscaninitől búcsúzott először ilyen módon a világ egyik legnevesebb zenei szentélye. Legutóbb 2005-ben került sor hasonlóra, amikor Carlo Maria Giulinit veszítette el a zene világa.

A Scala jelenlegi művészeti igazgatója, Daniel Barenboim vezényli a gyászindulót, aki nemcsak kollégája, de jó barátja is volt az elhunyt karmesternek.

„Az utóbbi fél évszázad egyik legnagyobb muzsikusát veszítettük el Claudio Abbadóval. Azon kevesek közé tartozott, akik rendkívül szoros kapcsolatban álltak a zene szellemével, akár a zenei műfajok határain túllépve is” – írta Barenboim Abbado halálhírére reagálva. –„Különösen jelentős, amit Abbado a kortárs zene népszerűsítéséért tett, amikor többek között Nono, Ligeti és Kurtag műveit tűzte a milánói Scala műsorára.“