Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Abbado természeti erőket szabadított fel

Fotók: Felvégi Andrea

Vannak hangversenyek, amelyek elhangzanak, jóllakunk velük, és annyi. Vannak, amelyek az esztétikai ízlésünket pallérozzák, és szépeket álmodunk tőlük. Végül vannak azok, amelyek tovább rezonálnak bennünk, rövidebb-hosszabb ideig velünk maradnak. Ilyen volt Claudio Abbado és az Orchestra Mozart koncertje a Müpában.

0 Tovább

Hogy nézett ki Mozart?

A salzburgi Mozarteum a közelmúltban két képről kért szakértői véleményt, egy dohányszelencén található miniatúráról, valamint a Fiú kalitkával címet viselő festményről. Az eredmény lázba hozta a Mozart-rajongókat és a szakembereket: bár a kalitkás fiú modellje egyértelműen nem a kis Mozart, a szelence elefántcsontra festett miniatúrája valóban a komponistát ábrázolja.

0 Tovább

Fischer Iván nem trónbitorló

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével és rendezésében nemzetközi sztárokkal mutatja be Mozart Figaro házasságát a Művészetek Palotájában. A szerda esti bemutatót még két előadás követi február 15-én és 17-én. Elöljáróban csak annyit, hogy szív nem marad szárazon.

5 Tovább

A szerelem széles skálán mozog

Az opera a szerelem műfaja. Általában arról szól, hogy a tenor szerelmes a szopránba, jó esetben viszontszeretik, ám mindig közéjük áll valaki, rendszerint a bariton, és minden szép álmot szertetép. A szerelmespár erre rendszerint duettben tör ki, hogy hangot adjon érzelmei aktuális állapotának. A sommás meghatározás a múlt század tenoristájától, Leo Slezaktól ered. Valentin-napra Figaro az operairodalom legszebb szerelmes duettjeiből szemezgetett.

0 Tovább

Mennyit keresett Mozart és Beethoven?

A zenészeket nem sokra becsülték a 18-19. század fordulóján, de a kiemelkedő teljesítményeknek mindig akadtak rajongói. Az olasz énekeseket, a virtuóz hangszerszólistákat és a zeneszerzőzseniket előbb-utóbb anyagilag is elismerték. Haydn jórészt még bérből és fizetésből élt, Mozart és Beethoven viszont már független művész volt.

0 Tovább

Sir Rattle leckét adott demokráciából

A Felvilágosodás Korának Zenekara Sir Simon Rattle bábáskodása mellett a tökéletessel határos koncerttel ajándékozta meg a magyar közönséget hétfő este a Művészetek Palotájában. Mozart három utolsó, amúgy szinte agyonjátszott szimfóniáját a komponista kimeríthetetlen dallaminvenciójához méltó fantáziával és részletgazdagsággal keltette életre. Nem mellesleg leckét kaptunk demokráciából is.

0 Tovább

Valójában istenek vagyunk

Fotók: Pályi Zsófia [origo]

Vásáry Tamás Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza most pénteken a Művészetek Palotájában, ahol a Turkish Presidential Symphony Orchestra kíséri Erol Erdinç vezényletével - bónuszként török kortárs művet és Csajkovszkij IV. (f-moll) szimfóniáját is meghallgathatjuk. Mi a köze a könnyű- és komolyzenének a szexhez és jógi meditációhoz? Miért élnek a fiatalok folyamatos feszültségben? Fontos-e, hogy Mozart idejében nem volt villany? Interjú.

5 Tovább

Don Giovanni újratöltve

Ha egyszer megversenyeztetnénk az operákat, melyikből készült a legtöbb felvétel, Mozart Don Giovannija valószínűleg benne lenne az első háromban. 1934 és 2012 között közel kétszázszor rögzítették. A 60-as évek derekán évente hét felvétel is piacra került. Az utóbbi időben óvatosabbak a lemezkiadók. Olyannyira, hogy a legnevesebb, a Deutsche Grammophon 15 éve nem jelentetett meg az operából teljes verziót. Most megtört a jég. Itt a vadiúj felvétel.

3 Tovább
123
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek