Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fischer Iván Figarója a legjobb

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Figaro-előadása került az első helyre azon a listán, amelyet az idei év tíz legjobb New York-i komolyzenei eseményéről állított össze a New York magazin.

0 Tovább

Lesikálták a galambszart a Varázsfuvoláról

Tamino, Papageno és a három dáma (Fotók: Zeneakadémia /Fejér Gábor)

Nemrég egy jelenet erejéig bepillanthattam a Zeneakadémián bemutatásra kerülő Varázsfuvola próbájába, és már készítettem is elő a vitriolt. Nem elég, hogy a rendező a figurákat új személyiséggel ruházta föl, a számok sorrendjét összekeverte, ráadásul magyarul éneklik a darabot, csöpp zenekarral. Ez akkor is gáz, gondoltam, ha a szöveget a zseniális nyelvzsonglőr, Varró Dani szedte újra rímbe. Aztán elmentem a bemutatóra, és könnyesre röhögtem magam. Nincs felemelőbb annál, mint amikor megszabadítanak az előítéleteimtől. Márpedig vasárnap ez történt.

0 Tovább

Egy gusztustalan kéjenc tartja hatalmában

Vasárnap este Mozart Varázsfuvolájával nyitják meg a Zeneakadémia Solti Györgyről elnevezett kistermét, amely mostantól az intézmény saját minioperaházaként működik. Almási-Tóth Andrással, a darab rendezőjével és Alpaslan Ertüngealp karmesterrel arról beszélgettünk, mi újat lehet még kihozni a világ egyik legtöbbet játszott és értelmezett operájából.

Újdonságban nem lesz hiány. A darabot magyarul éneklik, Varró Dániel fordításában, amely állítólag még jobban felszínre hozza a mozarti iróniát. Bár a zenéből egyetlen taktust sem vett el, a rendező szembenézett a Varázsfuvola gyengeségeivel, a szüzsét dramaturgiailag újrakeverte, Schikaneder librettójának sok felesleges sallangját megnyirbálta, így valamennyi szereplőt új oldaláról mutat be. Íme egy kis előzetes abból, mire számíthatunk. Nézze meg videónkat!

2 Tovább

A franciák ellopták Papageno sípját

Mozart Varázsfuvolájából a franciák Les Mystères d'Isis címmel saját verziót készítettek. Megváltoztatták a neveket, hangfajokat, Papagenótól pedig elkobozták a sípját. Az elfeledett francia zenék felkutatására specializálódott velencei Palazetto Bru Zane alapítvány bukkant az érdekes leletre. A művet a Le Concert Spirituel együttes melegítette fel. Jövőre cédén is kiadják.

0 Tovább

Nem a zenekart, hanem a figyelmünket vezényelte

Várjon Dénes

Maria João Pires váratlanul beteget jelentett, borult a program, de Fischer Iván a beugró Várjon Dénessel és bonuszként Anna Lucia Richterrel bőségesen kárpótolta a portugál pianistára rákészült közönséget a Müpában.

0 Tovább

Kertész István volt Dvořák első apostola

Este Mozart Requiemjét vezényelte. Másnap belefulladt a Földközi-tengerbe, Tel-Aviv Herzliya negyedében. Tavasz volt, a tehetséges és sikeres fiatal karmester előtt fényes jövő állt. Kertész István ma lenne 84 éves.

0 Tovább

Ki ölte meg Mozartot?

Mozartot megmérgezték vagy reumás láz végzett vele? Ki szúrta le a francia barokk sztárját? Miért fagyasztotta halálra Purcellt a felesége? A zenetörténet tíz különös halálesete.

0 Tovább

Rolando Villazón sörözne Mozarttal

Augusztusban jelenik meg a Deutsche Grammophon, Rolando Villazón és a fiatal kanadai dirigens, Yannick Nézet-Séguin 2020-ig tartó közös vállalkozásának második darabja, a Cosi fan tutte. Tavaly a Don Giovannival indították útjára a sorozatot, amelyben Mozart hét utolsó operáját rögzítik a Baden-Baden-i Ünnepi Játékokon.

2 Tovább

Nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek

Több kutatás is kimutatta már, hogy a komolyzene-hallgatás nemcsak az ember lelki, de a fizikai állapotát is pozitívan befolyásolja. Csökkenti a fájdalomérzetet, jótékony hatással van a vérkeringésre és a vérnyomásra, megkönnyíti a szülést az anya számára és a születést a baba számára. A legújabb izraeli kísérletek arra is rámutatnak, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek - derült ki a klassikradio.de tudósításából.

0 Tovább

Mozart elindult hároméves turnéjára

250 évvel ezelőtt, 1763. június 9-én kezdetét vette a nagy kaland. Leopold Mozart és két gyermeke (Amadé hét, Nannerl 11 éves ekkor) egy szolgáló kíséretében saját hintójukon három évig, öt hónapig és húsz napig tartó európai turnéra indult.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek