Augusztusban jelenik meg a Deutsche Grammophon, Rolando Villazón és a fiatal kanadai dirigens, Yannick Nézet-Séguin 2020-ig tartó közös vállalkozásának második darabja, a Cosi fan tutte. Tavaly a Don Giovannival indították útjára a sorozatot, amelyben Mozart hét utolsó operáját rögzítik a Baden-Baden-i Ünnepi Játékokon.

Bár a mexikói sztártenort leginkább Verdi-alakításaiért istenítik, ő mégis Mozart-rajongónak tartja magát. "Mozart a zenetörténet legnagyobb zsenije és legnagyobb bohóca" − állítja Villazón. „A Don Giovanni pedig a világ legjobb operája. Amikor az ember Mozart leveleit olvassa, úgy érzi, mintha a legjobb barátjával beszélgetne. Minden zenész Mozart köpenyéből bújt ki, belőle merít ihletet. Valahányszor Salzburgban járok, a nap végén kimegyek a Mozart-emlékműhöz. Szép estét, Wolfgang, mondom ilyenkor. Mindent köszönök.”

Villazonra akkora hatással voltak Mozart levelei, hogy némelyikre válaszolt is. "Határozottan úgy érzem, mintha ismerném, mintha bármikor megihatnék vele egy sört. Mozart a barátom" –jelentette ki a lírai tenor a Cosi fan tutte egy évvel ezelőtti bemutatóján Baden-Badenben. Az előadás legendásan jól sikerült, az egyébként hangkrízisekkel küszködő Villazón állítólag legjobb formáját hozta.

A tenorista hangszálán 2008-ban fedeztek fel egy cisztát. A legtöbb orvos azt tanácsolta, felejtse el az éneklést, problémája genetikai eredetű és orvosolhatatlan. Végül valaki mégis vállalta a műtétet, és lám, Villazón azóta is a világ legrangosabb színpadain énekel. Igaz, időnként előfordulnak gikszerek, idén áprilisban például meg kellett szakítania egy dalestet, éppen két Mozart-ária abszolválása után.

Az élő Cosi fan tutte felvételen, amely pár napon belül elérhető lesz, Villazón mellett olyan kongeniális énekesek alakításában gyönyörködhetünk, mint Mojca Erdmann (Despina), Miah Persson (Fiordiligi) és Angela Brower (Dorabella), valamint Adam Plachetka (Guglielmo) és Alessandro Corbelli (Alfonso).

Villazón itt a darab egyik legszebb áriájáról beszél, amibe egy kicsit bele is hallgathatunk.

Az augusztus 2-án megjelenő lemezbe itt hallgathatunk bele.

A fiatal karmesterről, Yannick Nézet-Séguinről korábbi cikkünk itt olvasható.