Több kutatás is kimutatta már, hogy a komolyzene-hallgatás nemcsak az ember lelki, de a fizikai állapotát is pozitívan befolyásolja. Csökkenti a fájdalomérzetet, jótékony hatással van a vérkeringésre és a vérnyomásra, megkönnyíti a szülést az anya számára és a születést a baba számára. A legújabb izraeli kísérletek arra is rámutatnak, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek – derült ki a klassikradio.de tudósításából.

A kísérletben résztvevő 12 koraszülött mindegyike a terhesség 30. hetében jött a világra, nagyjából azonos testsúllyal. Az első napon Mozartot hallgattattak velük, a másodikon Bachot, a harmadikat pedig csendben töltötték. A zene fülhallgatón keresztül jutott el a babákhoz, amelyet az inkubátorukhoz rögzítettek.

A kutatók lassú tételeket választottak a kísérlethez, a hangerő pedig nem haladta meg a 75 decibelt. Monitoron követték az inkubátorok oxigén- és széndioxid-tartalmának alakulását, valamint a babák anyagcseréjének sebességét. Mozart zenéjének hallgatása közben a babák anyagcseréje jelentősen, majdnem 10 százalékkal lelassult. A Mozart-dallamok hatására kevesebb kalóriát égettek, vagyis gyorsabban gyarapodtak.

Bach zenéje szintén pozitív hatással volt a babák növekedésére, de csak 4,5 százalékkal lassította anyagcseréjüket. A harmadik, muzsika nélkül töltött napon a koraszülöttek anyagcseréje visszaállt a kísérlet előtti értékre, vagyis több kalóriát égettek el, mint az előző két napon.

A három napos kísérletre Tel-Avivban került sor az Ilhilov Kórházban, Dror Mande professzor irányításával, aki az intézmény újszülött osztályának vezetője. Valamennyi baba hasonlóan reagált, a három nap során mért adatok közötti különbség elég szignifikáns ahhoz, hogy a zene hatását bizonyítottnak tekintsék.