Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

​Bach írta az első űrzenét

Jordi Savall (Fotók: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

Jordi Savall népszerű Magyarországon, legutóbbi koncertjén sem maradt üresen szék a Zeneakadémia Nagytermében. Pedig necces vállalkozásnak tűnt, hogy mindössze hét hangszer hangjának kell megtöltenie a teret. Ráadásul a jó öreg Bach egy olyan művével, amely zenésznek és laikusnak egyaránt nagy falat.

0 Tovább

Eperjes Károly az Operában rendez

Húsvét alkalmával Bach János-passiójával áldoz a szakralitás oltárán az Opera. Április 2-án Eperjes Károly rendezésében mutatják be az oratóriumot.

0 Tovább

Bach-virrasztás babzsákon a Müpában

A Müpa huszonnégy órás "Bach-virrasztást" tart. Március 21-én lesz 330 éve, hogy megszületett a barokk zene legjelentősebb hatású komponistája, Johann Sebastian Bach.

0 Tovább

Nem hiphop szól az aluljáróban

Dale Henderson, az ötletgazda

Utcazenéléssel ünneplik Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját szombaton Budapest belvárosában a Bach in the Subways (Bach az aluljárókban) nevű mozgalomhoz csatlakozva.

0 Tovább

Semmi bajom egy szakállas Máriával

Vashegyi György maga mondja, hogy Gardiner köpönyegéből bújt elő. Az élménybeszámoló kritikusnak nincs könnyebb dolga, mint szembesíteni a tanítványt a mesterével.

0 Tovább

Ne azért, mert a nagy Johann Sebastian fia vagyok

Carl Philipp Emanuel Bach

Október második hétvégéje a háromszáz éve született Carl Philipp Emanuel Bachról fog szólni a Zeneakadémián. Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest művészei három koncertet szentelnek Johann Sebastian legnagyobb karriert befutott fiának, aki ez alkalomból adott exkluzív interjút.

0 Tovább

Amikor Bach előhúzta a kardját

Még a legmegátalkodottabb ateista is elbizonytalanodik a h-moll Mise vagy a Goldberg-variációk hallatán. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ilyen emberfeletti műveket csak emberfeletti ember alkothatott. Pedig Bachnak is megvoltak a maga gyengéi. Például könnyen felfortyant, és néha még a tettlegességtől sem riadt vissza.

1 Tovább

Bach megjövendölte a saját halálát

Bach és a számok, ez a témája annak az időszaki kiállításnak, amely november közepéig látogatható az eisenachi Bach-házban. Aki eljut Eisenachba, megnézheti például azt a két elhíresült tárgyat, amely Bach számfetisizmusáról árulkodik: Elias Gottlob Haußmann portréját, amelyen a festő Bach kérésére pontosan 14 gombot festett a zeneszerző kabátjára, illetve azt az 1735-ben készült Bach-serleget, amelyet éppen 14 pötty díszít.

0 Tovább

Isten, hol vagy?

Pietro Lorenzetti (1300-1348) Levétel a keresztről

Pilinszky az ötödik evangélistaként aposztrofálta Johann Sebastian Bachot, kijelölve ezzel helyét az egyetemes kultúra Pantheonjában. Bach eredetileg éppen öt passiót írt, de csupán kettő maradt fenn, a Máté- és a János-passió. Ha csak ezt a két oratóriumot írta volna, akkor is ő lenne minden európai zenész origója. A húsvét elképzelhetetlen nélküle. Összegyűjtöttük a tíz legjobb Máté-passió felvételt.

6 Tovább

Vége a barokk boomnak

Thomas Hengelbrock (Fotó: Florence Grandidier)

Az 55 éves német karmester, Thomas Hengelbrock pályakezdőként éppen az olyan mamutzenekarok éles hangú kritikusaként hívta fel magára a figyelmet, mint amelynek néhány éve a vezetője lett. Együttesével most vasárnap Budapesten koncertezik, a Zeneakadémián. E-mailben válaszolt a kérdéseinkre.

0 Tovább
«
123

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek