Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiányzott az ujjongás a Magnificatból

Fotó: Posztós János / MÜPA

Nehéz helyzetben voltam a Bach-maratonon, miután kiszédelegtem a Várjon, Baráti, Perényi koncertről. A zsigerekig ható előadás után egyetlen porcikám sem kívánt újabb zenét, szerettem volna elvonulni, és dédelgetni azt az élményt még sokáig. De rohanni kellett a d-moll kettősversenyre (BWV 1043) meg a Magnificatra (BWV 243). Azért azt se bántam meg.

0 Tovább

Feláldozták a zenét

Amikor a Bach-maraton programjai közül szemezgettem, melyikre szeretnék elmenni, elsőként jelöltem be a Kuijken-fivérek koncertjét. Nikolaus Harnoncourt és Frans Bruggen mellett ők a historikus játékmód legnagyobb úttörői. Annak idején számos lemezt meghallgattam velük, karmesterként nagyra tartottam Sigiswald Kuijkent, bár az is igaz, hogy aztán mindig inkább Harnoncourt vagy Gardiner előadásai mellett döntöttem. De még így is óriási várakozás volt bennem. A csalódás mértékére viszont nem találok jelzőt.Kritika.

0 Tovább

Bach a főszereplője a zenei maratonnak

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart és Bartók után végre Bach a zenei maraton főszereplője. Február 2-án, vasárnap Johann Sebastian Bach zenéi szólnak reggeltől estig a Művészetek Palotájában, zeneiskolai növendékek és profi muzsikusok előadásában. Várjon Dénes, Baráti Kristóf és Perényi Miklós mellett többek között itt lesznek a historikus játékmód nagy mesterei, a Kuijken-fivérek, és természetesen a projekt szellemi atyja, Fischer Iván is fellép a Budapesti Fesztiválzenekarral.

0 Tovább

Nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek

Több kutatás is kimutatta már, hogy a komolyzene-hallgatás nemcsak az ember lelki, de a fizikai állapotát is pozitívan befolyásolja. Csökkenti a fájdalomérzetet, jótékony hatással van a vérkeringésre és a vérnyomásra, megkönnyíti a szülést az anya számára és a születést a baba számára. A legújabb izraeli kísérletek arra is rámutatnak, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek - derült ki a klassikradio.de tudósításából.

0 Tovább

Miért szeretjük, ha olyan nehéz?

Miért tart rejtvénykánont a kezében minden idők legnagyobb muzsikusa azon a portrén, amit saját magáról készíttetett? Bach zenéje sűrű és tele van trükkökkel, hozzá képest Handel vagy Vivaldi muzsikája unalmas. Emberileg olyan volt, mint mi: jó meg rossz, kedves vagy akár bunkó - magyarázza Fazekas Gergely egyetemi tanársegéd, akinek a német mester zenéje mindennél többet jelent. Ilyen egy Bach-szeminárium a Zeneakadémián.

2 Tovább

A hangszer elveszti nemi identitását

Fotó: Nadia F. Romanini

Johann Sebastian Bach Wohltemperiertes Klavierja (BWV 846-869) 48 prelúdium- és fúgagyűjteménye két könyvben, amolyan korabeli bartóki Mikrokozmosz, amely messze túlnőtt zongorapedagógiai szerepkörén. Akárcsak a Goldberg-variációk, megkerülhetetlen minden komoly pianista számára. Schiff Andrásnak olyan fontos, hogy pályafutása során már másodszor játszotta lemezre. Az ECM Records kiadásában nemrégiben megjelent négykorongos album mérföldkő a mű interpretációtörténetében. Nem csoda, hogy Grammy-díjra jelölték.

0 Tovább

A tíz legjobb húsvéti zene

A klasszikus zenének és művészeteknek szentelt ausztrál Limelight magazin összegyűjtötte a tíz számára legjelentősebb húsvéti zenét. Mint minden listával, ezzel is lehet vitatkozni, hiszen mindenkinek megvannak a maga kedvencei. Ugyanakkor olyan zenéket találhatunk közöttük, amelyeket mindenképpen érdemes megismerni.

1 Tovább

Antiszemita indulatokat gerjeszthet a János-passió?

Mivel János evangéliuma - sokkal explicitebben, mint a másik három - a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért, Németországban kísérletet tettek a bachi passió szövegének átírására. Az új szövegben nem a népet általában, hanem a zsidó elitet, a magas rangú papokat okolják Jézus megfeszítéséért.

4 Tovább

Könyörtelen zsarnok vagy a fuvolajáték királya?

Államférfi, felvilágosult gondolkodó, kíméletlen hadvezér, történetíró, nőgyűlölő, kutyabolond, virtuóz fuvolista és zeneszerző. II. "Nagy" Frigyes, porosz király (1712-1786) összetett személyiség volt, akit kétéves korában megeskedtek, hogy nem sír többé. Hitler példaképként tekintett rá, muzsikusként pedig könnyeket csalt hallgatói szemébe.

0 Tovább

Karácsonyi paródia

A Karácsonyi oratórium J. S. Bach talán legnépszerűbb darabja. Ennek megfelelően az ötvenes évek óta számos lemezfelvételen rögzítették. Mint a legtöbb Bach-művet, ezt is nagyon könnyű vallásos tartalmától függetlenül "abszolút" zeneként hallgatni, már csak azért is, mert részben "paródia". Akár így, akár úgy, meghittséget teremt, és látványosan emelheti az ünnepi hangulatot. A Figaro szerint ezek a Karácsonyi oratórium legjobb előadásai.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek