Kakaókoncertek, gyermekoperák, Midnight Music. Fischer Ivánnak és idén 30 éves csapatának, a Budapesti Fesztiválzenekarnak szinte minden évben eszébe jut valami ütős projekt, ami aztán látványosan megmozgatja a fiatalokat. Ilyen volt a most második alkalommal meghirdetett Lásd, amit hallasz filmpályázat. Ott voltunk a díjkiosztón.

Tavaly Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra című zenéjére készítettek a gimnazisták kisfilmeket. Idén J. S. Bach 4. Brandenburgi versenyének (BWV 1049) valamelyik szabadon választott tételére kellet filmetűdöt forgatni. A kiírás célja nyilvánvaló, felkelteni a fiatalok érdeklődését a klasszikus zene iránt, megmozgatni a fantáziájukat, hogy saját képi világukon keresztül jelenítsék meg, értelmezzék a komolyzenét. Szép számmal érkeztek pályaművek, melyekből 19 bizonyult versenyképesnek. Ezek mindegyike megtekinthető a Dazoo (European Short Film Centre) oldalán, ahová a pályázó munkákat fel kellett tölteni.

Török Ferenc filmrendező, Fischer Iván karmester, Báron György filmesztéta, Deák Zsuzsanna, a Daazo.com munkatársa, illetve a Fesztiválzenekar muzsikusai alkották a szakmai zsűrit.

A verseny döntőjére 2013. április 19-én kerül sor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az eredeti kiírás szerint „a döntőbe jutott 3 film alá a Fischer Iván által vezényelt Budapesti Fesztiválzenekar élőben játssza majd el a IV. Brandenburgi verseny megfelelő tételét”.

Ehhez képest az utolsó pillanatban változott a program. A döntőbe ugyanis meglepetésünkre hat film került, mindegyik tételből két-két alkotás. Érdekes, hogy amikor a Dazoo oldalára frissen felkerültek a filmek, a Budapesti rohanás című etűd alatt még a Brandenburgi verseny 2. Andante tétele szólt, mire a döntőbe került, már az 1. Allegro tétel zenéjét viselte. Ez a kis maszatolás ugyanakkor jól példázza azt is, hogy a filmek túlnyomó többsége – tisztelet a kivételnek – nem igazán kapcsolódott szervesen Bach zenéjéhez. De ez csak amolyan kritikusi kukacoskodás.

A filmeket szép sorban levetítették, majd pedig a Fesztiválzenekar muzsikusainak szavazati alapján választották ki a három, illetve az abszolút nyertest.


Helen Jánka Balett

Íme, a hat döntős film, melyek közül Helen Jánka, a Deutsche Schule - Thomas Mann Gymnasium tanulójának Balett című, fenti animációs alkotása lett a befutó. 


Álom szekvenciák

Második helyen a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola csapatának (Fejes Edina Sára, Nagyházi Beáta, Sebestyén Dóra, Strahl Gábor, Tóth Gergő) Álomszekvenciák című alkotása végzett.


Aeterna Pulchritudo

A dobogó harmadik fokára Teplán Dániel, Birghoffer Péter, Szőnyi Mihály hármas Aeterna Pulchritudo (Örök szépség) címet viselő alkotása került. Ők az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanulói.

A három másik döntős.


Melancholia

Melancholia. Kling Emma ELTE Trefort Ágoston Gyakorlósikola 10.a. A filmetűd Bach IV. Brandenburgi versenyének a II. Andante tételére készült.


Budapesti rohanás

Herczeg András Budapesti rohanás című filmje.


Öngyilkos project

Erdélyi Mónika és Ferencz Péter filmje: Öngyilkos Project. A film műfaja: burleszk.