Mindketten világhírűek, mindketten csodagyerekként kezdték, mindketten ugyanabban a városban születtek. Ennek ellenére Daniel Barenboim és Martha Argerich még soha nem adott közös koncertet a Buenos Aires-i Teatro Colónban. Végre ennek is elérkezett az ideje.

Daniel Barenboimnak ötévesen, Martha Argerichnek háromévesen lett a zongora a kedvenc játékszere. Gyerekként mindketten többször koncerteztek Buenos Airesben, Argerich nyolcévesen, Barenboim hétévesen adta élete első koncertjét. Aztán az ’50-es évek elején Argerich családja Európába, Barenboimé Izraelbe költözött.

A két világhírű művész azóta számos közös koncertet adott, többnyire az azóta már megszokott felállásban: Martha Argerich a zongoránál, Daniel Barenboim a karmesteri pulpituson. Viszont még sosem léptek fel együtt a Buenos Aires-i Teatro Cólonban, ahol az idén először szervezték meg a Barenboim Zenei Fesztivált.

"Nincs még egy ember a világon, aki úgy tudna zongorázni, mint Martha Argerich. Természetesen én magam sem. Martha az utóbbi években olyan rendkívüli zenei és művészi dimenziókat ért el, hogy minden egyes alkalom hihetetlen boldogsággal tölt el, amikor együtt zenélhetek vele” ‒ nyilatkozta Daniel Barenboim.

Minden Beethovennel kezdődött

Nem véletlen, hogy augusztus 3-án, a Barenboim Fesztivál nyitóhangversenyén éppen Beethoven 1. zongoraversenye hangzott el.  A 73 éves művésznő ezzel az aktussal visszatért a kezdetekhez, hiszen élete első fellépésén, nyolc éves korában is ezt a darabot játszotta. Játékát most a Nyugat-Keleti Díván zenekar kísérte Daniel Barenboim vezényletével.

"A fesztivál lehetővé teszi, hogy egy meghatározott időtartam alatt sokkal erősebb közösségi érzés alakuljon ki a művészek és a közönség között. Ezért nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy szeretnék létrehozni egy fesztivált itt, a Teatro Colónban” ‒ mondta Barenboim.

Zenével a békéért

Barenboim tíz napon át koncertezik Buenos Aires-ben fiatal zsidó és muszlim zenészekből álló zenekarával, amelyet 1999-ben azért hozott létre, hogy a maga művészi eszközeivel a közel-keleti megbékélést elősegítse. Barenboim, aki egyszerre izraeli és palesztin állampolgár, újra és újra hangot ad annak a meggyőződésének, hogy a konfliktust csak békés eszközökkel, egymás kultúrájának megismerésével és elfogadásával lehet megoldani.

A karmester által létrehozott Buenos Aires-i fesztivál mottója: Zene és reflexió. A koncertek mellett politikai témájú előadásokat, vitaesteket is tartanak, melyeknek témája idén sajnos nem is lehetne más, mint az utóbbi hetekben ismét eszkalálódó izraeli-palesztin konfliktus.  

Daniel Barenboim és Martha Argerich közös koncertje a Buenos Aires-i Teatro Colónban.