A Művészetek Palotája idén, Richard Wagner születésének 200. évfordulóján Hans Sachs-díjat alapított, amellyel a zenekritikusok munkáját értékeli. A díjat közönségszavazat alapján elsőként Péteri Lóránt vehette át.

A díjat A nürnbergi mesterdalnokok premierjének első szünetében adta át Káel Csaba, a Művészetek Palotájának igazgatója. Az eseményre stílusosan azért épp akkor került sor, mert Hans Sachs, a Mesterdalnokok egyik főhőse „a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, és ő az, aki rávilágít ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére”. Ellenlábasa a konzervatívnak kikiáltott Beckmesser.

Káel Csaba azt is elmondta, kezdetben Beckmesser-díjban is gondolkodtak. Hogy ez pontosan mit is jelentett volna, az nem derült ki. Vajon egyenlő lett volna a Citrom-díjjal?

Az elmúlt év komolyzenei előadásairól született kritikákra a szakmai zsűri előválogatását követően 2013. június 2-ig szavazhatott a közönség.

„A zsűri – Fazekas Gergely, zenetörténész, Fábri Péter, író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – az elmúlt évben született több száz kritikából tízet választott ki azon szempontok alapján, hogy az írás legyen alapos és informatív mind az előadott műveket, mind az előadókat illetően; érvényesüljenek benne zenei szakmai szempontok; ne szorítkozzék csupán személyes benyomások közlésére, ugyanakkor legyenek benne érzékeny megfigyelések.

Amennyiben terjedelme engedi, foglalkozzék a zeneművek általános kultúrtörténeti, és -filozófiai beágyazásával is. A zsűri kiemelt figyelmet fordított a kritikák nyelvi színvonalára, tömörségére és szerkezetére, azok áttekinthetőségére, valamint arra, hogy logikusan felépített-e a szöveg, és egészében is befogadható-e a cikk. Vizsgálták azt is, hogy egy-egy írás mennyire eredeti, és érezhető-e benne a kritikus személyisége”.

A közönség alapján az első díjazott Péteri Lóránt, a Zeneakadémia egyetemi docense, zenekritikus, akinek ezúton gratulálunk.

A jelöltel listája itt olvasható.