BBC Filharmonikusok / Fotók: Kotschy Gábor

Rossini, Heinz Karl Gruber, Keiko Abe és Dvořák egymás mellett egy estére meglehetősen eklektikus választás, de biztos nem kutyafuttában állították össze a programot a BBC Filharmonikusok, amikor Juanjo Mena karmesterrel az élen és a világklasszis ütőssel, Martin Grubingerrel eljöttek a Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

A Selyemlétra nyitányát Rossini tollából valószínűleg aperitifnek szánták. Ahogy elhangzott, el is felejtettem. Pedig szép volt, pontos, elegáns. A spanyol Juanjo Mena mediterrán tűzzel hajszolta bele a hangszereket egy kis bolondos fogócskába.

Aztán jött az est üstököse, Martin Grubinger, a marimba és minden ütősök koronázatlan királya. A bajor televízióban komolyzenei műsort vezet, a YouTube-on is fent van néhány. Egy életre megjegyeztem magamnak ezt a kedves őrültet, aki két lábon járó bizonyítéka annak, hogy a világon minden rezgés. Akármilyen felületet képes az atommagjáig lebontani, akár dobverők nélkül is.

Heinz Karl Gruber osztrák kortárs komponista ütőhangszerekre és zenekarra írt Rough Musicjában a zenekari anyag szinte csak ürügy arra, hogy Grubinger az ütőhangszerek segítségével valóban megkeresse az anyagi világ legkisebb alkotórészét. Amit ez a 30 éves nagykamasz az ütőkkel művel marimbán, xilofonon és különböző dobokon, az felér egy illuzionista bűvészmutatványával. Embert nem láttam még, aki ilyen szinten szerelmes a hangszerébe. Voltak pillanatok, hogy szinte belepirultam annak az intim pillanatnak a kukkolásába, ahogy Grubinger az ütőkkel a marimbáját cirógatta.

Európaiságunk, szellemi identitásunk alapja, hogy a művészetet a szenvedésből eredeztetjük. Aki nem járta meg a poklot, az nem alkothat valódit, annak művészete legfeljebb dekoráció, esztétikai élmény lehet. Egy Glenn Gould vagy Marta Argerich játékában a mögötte rejlő szenvedéstörténet értékeljük.

Az ütős Grubinger játéka egy zseni látványos bohóckodása, minden pillanatban majd szétpattan az életörömtől. Igaz ez a japán Keiko Abe marimbára és zenekarra komponált Prism Rhapsodiájára is, annak ellenére, hogy a mű hangvétele inkább tragikus, mint felhőtlen, megtűzdelve sok romantikus zenei utalással.

Martin Grubinger

Ahhoz képest, hogy milyen nagymenő Grubinger, meg hát a BBC Filharmonikusok sem játszanak minden nap a Müpában, meglepően kevesen vagyunk a nézőtéren. Mindenesetre két óránál ott ül Áder János az oldalerkély protokoll páholyában. A szünetben a folyosón úgy cirkálnak a testőrei, mintha a koncertekre kizárólag potenciális merénylők járnának. Áder enerváltan tapsol, pontosabban csak imitálja a tapsot. Láthatóan nem nyomta fel benne az adrenalint Grubinger minden eddigi virtuozitását is felülmúló ráadása sem, aki fizikai törvényeknek ellentmondó sebességgel és gravitációt megszégyenítő lazasággal dobolta ízekre a világot, egy pillanatra felszabadítva bennünk igazi természetünket. Abban a pillanatban teljességgel abszurdnak tűnt a jól nevelt közönség a széksorokban.

A BBC Filharmonikusok tagjai olyan precízen működnek, mint egy svájci óra fogaskerekei. A zenekari hangzás egyszerre tömör, fényes és puha. Pontosan megvan nekik a saját beethoveni heroizmusát öniróniával kezelő Dvořák-hang. A cseh zeneszerző minden hangjegye egy-egy szélfútta fűszál a végtelenbe nyíló fennsíkon. A BBC Filharmonikusok játékában annyi a tiszta hegyi levegő, hogy azzal be lehetne foltozni az ózonlyukat. Juanjo Mena tüzes eleganciával, megszelídített szenvedéllyel rakja fel Dvořák színeit, a villanásnyi beethoveni indítástól az elwagneriesedett fúvós hangzásokig.

Juanjo Mena

Különösen a második tételben erősödik fel a wagneri mikroklíma. A harmadik (scherzo) tétel táncában Mena a népzenei gyökereket hangsúlyozza, az egészet megfejeli egy kis sosztakovicsos fricskával. A negyedik, allegro tétel a klarinét egzotikus kiáltásaival, majd nemes, nagy ívű befejezésével fenséges fényt kap. A BBC Filharmonikusok itt jártak. Luxushangzást hagytak maguk után. 

***

Nyerj jegyet a Müpába! 

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Hol van Martin Grubingernek műsora?

A válaszokat beküldők között 1 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő A romantika arcai - Alexander Ullman és az Óbudai Danubia Zenekar programra (2014.04.09. 19:30).

A megfejtéseket 2014.04.02-án 12:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ romantika.

A megfejtés mellett telefonos elérhetőséget is írj a levélbe. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.