A Bécsi Filharmonikusoknak ítélték idén az 50 ezer euróval (15,5 millió forint) járó Herbert von Karajan-díjat. Pedig ők a legjobban kereső zenekar az egész világon. 

A Festspielhaus Baden-Badent működtető magánalapítvány 2003-ban hozta létre és azóta minden évben kiosztotta a kiemelkedő muzsikusokat és zenekarokat elismerő díjat. Az összeget zenei utánpótlásképzésre kell fordítani. 

"A Herbert von Karajan-díjjal 2014-ben egy olyan zenekart tüntetünk ki, amely évtizedeken át egyedülálló módon megőrizte sajátos, másokkal összetéveszthetetlen hangzásvilágát" - méltatta a Bécsi Filharmonikusokat Andreas Mölich-Zebhauser, a baden-badeni fesztiválszínház intendánsa.

Azt, hogy az 50 ezer eurós pénzdíjat milyen tehetséggondozási projektre fordítják, ősszel jelentik be, magát a díjat pedig december 12-én adják át egy gálaelőadás keretében, ahol a fiatal tehetség, Andris Nelsons vezényli mahd a zenekart.

A Herbert von Karajan-díjat az elmúlt két évben világhírű operaénekesnők, Cecilia Bartoli és Edita Gruberová kapták. A korábbi évek díjazottai között van Daniel Barenboim zongoraművész-karmester, Thomas Quasthoff bariton, Alfred Brendel zongoraművész és Anne-Sophie Mutter hegedűművész. Zenekarnak eddig csak egyszer, 2004-ben ítélték a díjat: akkor a Berlini Filharmonikusokat tüntették ki.

A baden-württembergi kisvárosban, Baden-Badenben található fesztiválszínház (Festspielhaus Baden-Baden) 2500 fős befogadóképességével Németország legnagyobb operaház-hangversenyközpontjának számít.

A salzburgi születésű neves karmester, Herbert von Karajan - nevét a család görög származása magyarázza - egész életében elkötelezett támogatója volt a zenei tehetségeknek, ezért választották őt a díj névadójául.

A Bécsi Filharmonikusokat a hazai közönség legközelebb március 28-án hallhatja a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Zubin Mehta világhírű karmester vezénylete alatt.