1945. május 8. a második világháború végét jelző dátum, az európai fasizmus legyőzésének évfordulója, Franciaországban nemzeti ünnep. Az idei, 68. évfordulót Bécsben zenével szeretnék megünnepelni. Ha elolvasta a cikket, nyerjen jegyet a Müpába, Ligeti György: Le grand macabre kétfelvonásos operájára.

A kezdeményezést Harald Walser történész és zöldpárti képviselő is üdvözli, aki korábban a filharmonikusok náci múltjának feltárását szorgalmazta. A bécsi Heldenplatzon megrendezendő koncerttől többek között azt is várja, hogy kiszorítja onnan a nácik kapitulálását évről-évre meggyászoló szélsőjobbos bandákat.

A Mauthausen Komitee Österreich és a Bécsi Filharmonikusok közös szervezésében ingyenes szabadtéri koncertre hívják mindazokat, akik meg akarnak emlékezni erről a fontos napról, amely véget vetett a borzalmaknak, és Európa szerencsésebb részének igazi felszabadulást jelentett.

Az ünnepi koncert szerdán 19.30-kor kezdődik a bécsi Heldenplatzon, műsoron Ludwig van Beethoven 7. szimfóniája, valamint Johann Strauss és Jacques Offenbach művei. A zenekart Bertrand de Billy vezényli, szólistaként Julia Novikova szoprán énekesnő lép fel.

"A zene univerzális nyelv, amely kiválóan alkalmas arra, hogy hidat képezzen a különböző világnézetek között." – nyilatkozta a koncert kapcsán a Bécsi Filharmonikusok igazgatója, Johannes Neubert, aki hangsúlyozta, hogy pártok feletti rendezvényről van szó. "A Bécsi Filharmonikusok számára ez a hangverseny igazi örömünnep, örömzenélés a szó eredeti értelmében, és hitvallás a demokrácia és a szabadság mellett."

Willi Mernyi, a Mauthausen Egyesület elnöke szerint május 8. az öröm és az emlékezés napja. "Örülünk a náci terror alóli felszabadulásnak és a demokrácia helyreállításának, ugyanakkor  megemlékezünk a nácizmus milliónyi áldozatáról, azokról, akiket üldöztek és meggyilkoltak, azokról, akik megtagadták az együttműködést a rezsimmel, akik ellenálltak, és a szövetségesekkel közösen jelentősen hozzájárultak Ausztria felszabadításához.”

 ***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Ki vezényli a Bécsi Filharmonikusokat az ünnepi koncerten, a Heldenplatzon?

A válaszokat beküldők között 3 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Hommage a Ligeti - Ligeti György: Le grand macabre programra (2013.05.22 19:00). A megfejtéseket 2013.05.08. 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ Ligeti nyereményjáték. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.