A világsztár dél-afrikai tenorista, Johan Botha ugrik be Radames szerepébe a Budapesti Tavaszi Fesztivál Aida előadásain, miután Fabio Sartori betegség miatt kénytelen volt lemondani fellépéseit. Mohácsi Jánossal, a darab rendezőjével beszélgettünk. Videó.

 

Verdi egyik legnépszerűbb és leglátványosabb operája a fáraók korában játszódik, amikor Egyiptom leigázta az akkori Etiópiát.

Az Aida története a politikai és személyes konfliktusok példája: mit tegyen az ember, ha hazaárulóvá kellene válnia a szerelméért? Hogyan engedelmeskedjen apjának, hogy közben szerelmét se árulja el? 

Inkább a hazámat árulom el, mint a szerelmet. Ez az üzenete ennek a zeneileg és színpadilag is látványos operának. Aida és Radames sztorija egyfajta egyiptomi Rómeó és Júlia.

Johan Botha a világ minden jelentős operaszínpadának rendszeres fellépője, a milánói, londoni, párizsi, chicagói, Los Angeles-i, San Franciscó-i operaházak, a Salzburgi és Bayreuth-i Ünnepi Játékok mellett a bécsi Staatsoper állandó vendége.

A magyar közönség a New York-i Metropolitan Opera közvetítéseiben találkozhatott eddig vele, többek között Renée Fleming partnereként Verdi: Otello című művének címszerepében.

Johan Botha Radames szerepében a MET-ben

Április 10-én és 14-én Verdi legendás „Celeste Aida” áriáját élőben hallhatják az Erkel Színházban napjaink egyik legünnepeltebb tenoristájának előadásában.