Megújul a nagy múltra visszatekintő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amely jövőre immár 34. alkalommal, 2014. március 21 – április 6. között új struktúrában és új finanszírozási háttérrel, több intézmény együttműködésével valósul meg.

Augusztusban született meg az a kormányhatározat, amely hosszú távon rögzíti a fesztivál működtetésének megújult szervezeti struktúráját és pénzügyi stabilitását, forrásait és egy új, Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös tulajdonában álló gazdasági társaság megalakítását.

2015-től a Művészetek Palotája és e cég közösen végzi a fesztivál megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. A fesztivál keretében kétévente megrendezésre kerülő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezését a Nemzeti Színház koordinálja. A 2014. évi BTF közös finanszírozásáról szóló kétoldalú megállapodást Budapest Főváros Közgyűlése 2013. december 11-i ülésén hagyta jóvá.

Megváltozik a fesztivál működési struktúrája is annak érdekében, hogy Budapest kulturális értékei a régióban és Európa-szerte a lehető legintenzívebben kerülhessenek bemutatásra. A Fesztivál Tanácsot, mely az adott év koncepciójára tesz javaslatot, a nemzeti- és fővárosi intézmények szakmai köre alkotja.

A megvalósításáért és lebonyolításáért az Operatív Testület felel Káel Csaba elnökletével, amelynek állandó tagjai a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében Bán Teodóra (illetve 2015-től már az új, közös cég), valamint a Magyar Turizmus Zrt képviseletében Horváth Gergely. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott, és egyéb intézményekben zajló programokat a Művészetek Palotája koordinálja, a fővárosi intézményekben megvalósuló, illetve a köztéri programokért a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ felel, a Magyar Turizmus Zrt. pedig az összművészeti városfesztivál teljes külföldi marketing-kommunikációs feladatait látja el. 

A fesztiválok újraértelmezése, csatlakoztatása az európai vérkeringésbe már évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A fővárosnak olyan kulturális turisztikai célponttá kell válnia, amelynek hallatán Londontól Athénig mindenkinek eszébe jut: Budapest az értékek és érzelmek városa, ahol a fesztiválok éppúgy szólnak a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról.

E gondolat mentén a kulturális kormányzat jelentős támogatást biztosít a jövőben mind a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, mind a Café Budapestnek (korábban: Budapesti Őszi Fesztivál), négy évre előre meghatározva a forrásokat, így lehetővé téve a szisztematikus építkezést. A programszerkezet is jelentősen átalakul: több saját produkció születik, amelyek nemcsak a fesztivál idejére korlátozódnak, hanem további koprodukciós lehetőségeket rejtenek magukban. Sokkal több helyszínen lesznek kulturális események, a város különböző pontjain pedig lokális fesztiválcentrumokat alakítanak ki.

A fesztivál megszervezésére a kormány a 2014-től 2017-ig rögzítette határozatában a forrást, összesen 1, 65 milliárd forintot, amellyel biztosítja a hosszú távú tervezést és a biztonságos működést.  

A fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között zajlik, a következő években pedig a Bécsi Ünnepi Hetek és a Prágai Tavasszal összehangolva jelentkezik az eseménysorozat – ily módon is figyelembe véve a nemzetközi kulturális-turisztikai trendeket, Budapestet mint jelentős kulturális központot az európai mezőny élvonalába helyezve.