Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Opera a strandon

2013 a jubileumok éve az opera világában. A műfaj nagy reformátorai közül három is idén ünnepli születésének kerek évfordulóját. A sokat emlegetett 200 évesek mellett (Verdi, Wagner) mintha kevesebb szó esne a száz évvel ezelőtt született Benjamin Brittenről.

0 Tovább

Nemcsak a hangjával énekelt

Letörölte a német romantikáról a pátosz és a szentimentalizmus porát, nélküle ma egyetlen bariton sem szólalhatna meg úgy, ahogy teszi. Még csak egy éve hunyt el a 20. század egyik legnagyobb hatású dalnoka. Dietrich Fischer-Dieskau ma, május 28-án lenne 88 éves.

0 Tovább

Megizzasztotta a hegedűsöket

Egész életében depresszióval küzdött, próbálta rejtegetni homoszexualitását, belement egy házasságba, majd menekült a felesége elől, akitől testileg irtózott. Inni kezdett, idegösszeroppanást kapott, öngyilkosságot kísérelt meg, majd külföldre menekült. 173 évvel ezelőtt született Pjotr Ilijics Csajkovszkij.

0 Tovább

Kodály is rapszódosz volt

Kodály Zoltán (1882-1967) nevének hallatán a róla elnevezett módszer, a népzenekutatás, és unalmas énekórák jutnak az eszünkbe. Sokáig úgy voltunk vele, mint Petőfi Sándorral, "tán csodáltuk, ámde nem szerettük". Aztán egyszer csak a Bartók Rádiót hallgatva szíven ütött a Galántai táncok, meg a Budavári Te Deum. 130 éve született a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző.

0 Tovább
12
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek