Az 1923-ban alapított Gramophone-díj a legrangosabb elismerés, egyfajta „Klasszik-Oscar”, amit a komolyzene világában minden évben 21 kategóriában osztanak ki. A díjátadó gálát idén a londoni Dorchester Hotelben rendezték meg olyan neves házigazdák közreműködésével, mint a zeneszerző-karmester Eric Whitacre és a szoprán díva Danielle de Niese.

A díjazottak közül szeretnénk felhívni a figyelmet a zseniális 20 éves zongoravirtuózra. Benjamin Grosvenor két elismerést is bezsebelt az idén. Neki ítélték az „Év fiatal muzsikusa”- és az „Év legjobb hangszeres előadása”-díjat. A Gramophone történetében ő a legfiatalabb kétszeres „Oscar-díjas” művész. A Decca kiadónál publikált Chopin, Liszt, Ravel lemeze kapcsán többen csak az új Glenn Gouldként emlegetik.Itt Brahmsot játszik, a Magyar táncokból. Félelmetes!

A Vox Luminis barokk együttesnek ítélték oda az „Év felvétele”-díjat, a Ricercar kiadó gondozásában megjelent Schütz Musicalische Exequien lemezért.

„Ami a leginkább megfog ebben a fantasztikus lemezben, az az öröm, ahogy a Vox Lumina együttes képes közvetíteni Schütz melódiai és harmóniai invenciójának emelkedett ragyogását, miközben a szavak egyszerű, tiszta megformálásával is muzsikál. Megérdemlik, hogy a régizene-rajongókon túl szélesebb közönséghez is eljussanak”, nyilatkozta Jonathan Freeman-Attwood, a Gramophone kritikusa.

Közönségszavazat alapján a máltai származású Joseph Calleja érdemelte ki az „Év énekművésze”-díjat. Olyan, szintén erre a díjra jelölt nagy nevű művészeket utasított maga mögé, mint Natalie Dessay, Daniel Barenboim, Jean-Efflam Bavouzet, Isabelle Faust, Magdalena Kožená.

A kritikusok és a közönség egybehangzó véleménye szerint a 34 éves, rendkívül tehetséges tenor elegáns és érzékeny énekstílusával kiemelkedik korunk vokálakrobatái közül.

Annak a régi, híres iskolának az egyenes ági leszármazottját üdvözölhetjük benne, amit az olyan legendás olasz énekesek teremtettek meg, mint Gigli, Schipa vagy Tagliavini. Az ő felvételiket agyonhallgatva csiszolgatta Calleja az énektudását tanára, a szintén máltai Paul Asciak útmutatásai mellett. Hangjának hajlékonysága, fénye, tisztasága, technikája egyedülálló, ez az alábbi felvételből is kiderül. A Toscából énekli Cavaradossi híres áriáját.

Életműdíjat kapott Claudo Abbado, akinek karmesteri tevékenysége közel ötven éve formálja zenei ízlésünket. Opera kategóriában az ő Fidelio-felvétele vitte el a pálmát, amiről az egyik kritikus joggal írta, ilyet nem hallhattunk Furtwangler óta. Itt most Beethoven VI. „Pastorale” szimfóniájának vihar tételét dirigálja. Ilyenben is ritkán lehet részünk.

A díjazott lemezek, kiadók és muzsikusok teljes listája itt olvasható.