Az operarajongó Angela Merkel több mint húsz éve törzsvendég a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. A közönség és a sajtó úgy figyeli a kancellár megjelenését a Zöld-dombon, akár az Oscar-átadóra bevonuló filmsztárokét. Merkel az idén azzal keltett feltűnést, hogy a tavalyihoz megtévesztően hasonlító kosztümben érkezett a Siegfriedre.

Most akkor ugyanaz vagy nem ugyanaz a ruha? A 2014-es verzió mintha egy kicsit fényesebb anyagból készült volna, ám a szabás teljesen azonos. Merkeltől egyébként nem idegen a ruha-újrahasznosítás eszméje. 2012-ben például azt a mélyen dekoltált, szintén kék ruhát húzta elő a gardróbjából, amelyet a 2008-as operaelőadáson viselt. Még a kiegészítőkön sem agyalt sokat, ugyanazt a nyakláncot és órát vette fel hozzá, mint négy évvel korábban.

Ezúttal szeretné végignézni a Ringet

Peter Emmerich, a Bayreuthi Ünnepi Játékok szóvivője szerint a kancellár az elmúlt több mint húsz évben rendszeresen részt vett a Wagner-ünnepen. Idén más elfoglaltsága a megnyitót ki kellett hagynia, aminek utólag talán örült is, ugyanis a Tannhäuser-előadáson olyan baki történt, mint még soha a fesztivál történetében: technikai hiba miatt a 20. percben ki kellett üríttetni a nézőteret.

A Tannhäuser helyett Merkel végül A Nibelung gyűrűjét választotta, amelyet az idén is Frank Castorf rendezésében állítottak színpadra, dacára annak, hogy tavaly a nézőktől több bút, mint bravót, a kritikusoktól meg jóval több hideget, mint meleget kapott.  A tetralógia harmadik részét, a Siegfriedet a kancellár férjével, Joachim Sauerrel közösen nézte meg. Azt reméli, az idén sikerül az egész Ringet abszolválnia, amire az elmúlt évben sajnos nem volt módja. Hiába, hajszás a kancellárok élete.

Nem spórolni akar, hanem lazítani

Két évvel ezelőtt, 2012-ben sokat találgatta a sajtó, mit akart üzenni Angela Merkel a használt ruha viselésével. Legtöbben persze ‒ tekintettel az éppen dúló eurókrízisre ‒ a spórolás jelképeként értelmezték a gesztust. Amivel talán egy kicsit túllőttek a célon.

A Bunte magazin főszerkesztőnője, Patricia Riekel szerint a kancellárasszony egyszerűen csak racionális döntést hozott. „Minden közszereplő nőnek szembe kell néznie ezzel a problémával: tényleg csak egyszer vehet fel egy méregdrágán megvásárolt alkalmi ruhát?”  Elvégre a politikus nem filmsztár, nem kell minden egyes alkalomra valami különleges öltözettel előrukkolnia.

Angela Merkel, Joachim Sauer, Daniel Sauer és Klaus von Dohnanyi

Hozzáértők szerint viszont a két ruha ezúttal ugyan a megtévesztésig hasonló, de nem ugyanaz. Vagyis a döntés hátterében nem a spórolás áll. Akkor vajon mit akar mondani Angela Merkel ezzel a gesztussal? Talán csak annyit, hogy nem kell ezeken a dolgokon annyit görcsölni. Ha van a szekrényünkben olyan ruha, amelyikben jól érezzük magunkat, akkor ahelyett, hogy vásárlással vagy ruhavarratással stresszelnénk magunkat, inkább dőljünk hátra, és élvezzük néhány percre az életet.

Bayreuthról

A Bayreuthi Ünnepi Játékok ötlete magától Richard Wagnertől származik. Kínkeservesen szedte össze a pénzt az új játszóhely felépítésére, amelyhez azért ragaszkodott, mert Bayreuth 18. századi operaházát nem tartotta alkalmasnak saját művei előadására. Végül II. Lajos bajor király 100 000 talléros adományából megépülhetett a Zöld-dombon a Fesztiválpalota, amely 1876. augusztus 13-án, A Rajna kincsével, a Ring első darabjával nyitotta meg kapuit.

Az előadáson jó néhány korabeli celeb jelen volt: I. Vilmos német és II. Péter brazil császár, a szponzor II. Lajos inkognitóban, mert kerülte a találkozást Vilmossal, Friedrich Nietzsche, Liszt Ferenc, Anton Bruckner, Edvard Grieg és Pjotr Iljics Csajkovszkij, aki így tudósított az eseményről: „Valami olyan történt Bayreuthban, amelyre unokáink és az ő gyerekeik is emlékezni fognak.”

A 2014-es fesztivál július 25-én a Tannhäuserrel nyitott Axel Kober vezényletével. A Ring-ciklust Kirill Petrenko karmester dirigálja, A bolygó hollandit Jan Philipp Gloger rendezésében, Christian Thielemann vezényletével mutatják be. Hans Neuenfels Lohengrinjét ismét Andris Nelsons dirigálja, öt alkalommal láthatjuk a darabot a címszerepben Klaus Florian Vogttal. Idén nem tartanak premiert, 2015-ben viszont a Trisztán és Izoldát mutatják be Katharina Wagner rendezésében.