Várjon Dénes

Az osztrák Die Presse érdekes ranglistát közölt a klasszikus zene 2014-es legjeiről, melyet eredetileg a bachtrack.com állított össze. Kiderült, hogy ki volt tavaly a legnépszerűbb karmester, melyik a legtöbbet játszott zenemű, a legnépszerűbb opera, ki volt a legtöbbet játszott zeneszerző, a legkeresettebb zongorista vagy hegedűs.

Három magyar vonatkozása is van a listának: Várjon Dénes a világ ötödik legfoglalkoztatottabb zongoristája, a hegedűművészek top 10-es listáját Baráti Kristóf vezeti, Várdai István a második legkelendőbb csellista.

Kontrasztdús és graciőz

Várjon Dénes 1984-ban kezdte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, diplomáját ’91-ben szerezte meg.

Pályája a Magyar Rádió Zongoraversenyén, a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen és a zürichi Anda Géza Zongoraversenyen nyert első díjjal indult.

Játékáról legutóbb ezt írtam: „Várjon Dénes Bach 2., a-moll angol szvitjének hét tételét energikus, kontrasztdús, ugyanakkor graciőz játékkal tolmácsolta. A játék szót hangsúlyozom. Ugyanis Várjon igazi tánczenét lejtett az ujjaival, nem esztétizált, hanem a tételek tisztán táncos karakterét hangsúlyozta”.

A zongoristák TOP 10-es listája:

 1. Yefim Bronfman
 2. Yuja Wang
 3. Emanuel Ax
 4. Nobuyuki Tsujii
 5. Dénes Várjon
 6. Rudolf Buchbinder
 7. Daniil Trifonov
 8. Paul Lewis
 9. Stephen Hough
 10. Jean-Yves Thibaudet

Intellektuális és álmodozó

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf ötéves kora óta hegedül, számos versenyt megnyert, tavaly megkapta a Kossuth-díjat, az "Év Fiatal Művésze" díjat a bajorországi Bad Wörishofenben rendezett "Nemzetek Fesztiválján", de egyáltalán nincs elszállva magától. A hegedűművésszel pár hónapja készítettünk interjút.

Baráti játéka szenvedélyes, mély és megrázó, egyszerre intellektuális és álmodozó. Allűrök nélkül, szinte mozdulatlanul formálja meg a legtisztább hangokat, melyek születésük pillanatában anyagszerűen tapinthatóvá válnak.

A hegedűsök TOP 10-es listája:

 1. Kristóf Baráti
 2. Joshua Bell
 3. James Ehnes
 4. Leonidas Kavakos
 5. Janine Jansen
 6. Hilary Hahn
 7. Gil Shaham
 8. Christian Tetzlaff
 9. Frank Peter Zimmermann
 10. Renaud Capuçon

Nemrég írtunk arról, hogy a világ egyik legrangosabb komolyzenei versenyén 65 indulóból a magyar Várdai István szerezte meg az első díjat. Sikerének értékét növeli, hogy három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt. Soha egyetlen csellistának nem sikerült mind a két nagy verseny első díját elhozni.

A csellisták listája:

 1. Alisa Weilerstein
 2. István Várdai
 3. Gautier Capuçon
 4. Julian Lloyd Webber
 5. Jiaxin Lloyd Webber
 6. Steven Isserlis
 7. Truls Mørk
 8. Jean-Guihen Queyras
 9. David Requiro
 10. Sol Gabetta


A lista további érdekességei:

A legfoglalkoztatottabb karmester: Andris Nelsons

A legfoglalkoztatottabb zenekar:  San Francisco Symphony

A legtöbbet játszott zeneszerző:  Ludwig van Beethoven

A leggyakrabban játszott zenemű: Händel Messiás

A leggyakrabban játszott opera: Puccini Bohémélet

Még több infó itt olvasható.