Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az énekes egy bokszoló

Fotók: Csibi Szilvia

Ramón Vargas ritkán énekel Wagnert, mert nem érzi magát Mike Tysonnak, ugyanakkor az operaénekeseket a hang atlétáinak tartja, akiket a karmester gyakran saját riválisának tart. A mexikói származású világhírű bel canto tenor idén ünnepelte bemutatkozásának 30. évfordulóját. Az operasztárok, már ha egyáltalán eljutnak idáig manapság, fejben ilyenkor már a visszavonulási stratégiájukat dolgozzák ki. Sok hullócsillagot látott karrierje során, ma viszont szerinte futószalagon gyártják az énekeseket, akiket katalógusból válogatnak a rendezők. Vargas nem vált az operabiznisz áldozatává, úgy érzi, hogy hangja nem jogosítja fel semmire. Ramón Vargas november 28-án lép fel a Müpában. Bécsi lakásán beszélgettünk vele.

0 Tovább

Cukros bácsik és cukros nénik rémuralma a Müpában

Hogy elkezdődött az influenza szezon, azt valószínűleg a tisztiorvosi szolgálatnál is érzékenyebb barométer jelzi: csontra kiürülnek a Müpa folyosóira kihelyezett cukorkakínálók. Jópofa, humán gesztusnak tűnik ez a kultúrpalota vezetésétől, mentolos cukorkával elejét venni a köhögőkoncertnek. Csakhogy a jelek szerint épp az ellenkezője történik, a köhögés kakofóniáját a celofán zizegése modulálja. A cukorbontogatás ijesztő méreteket öltött a koncertteremben.

6 Tovább

Verdi Requiemje segíthet legyőzni a halálfélelmet

Verdi Requiemje nem csak az egyházzene történetének egyik kiemelkedő állomása. Jóval több annál. Időtlen és műfajok fölötti, aktuális és húsbavágó, mert olyan kérdéseket feszeget, melyekkel mindannyiunknak minden nap szembe kell nézni. Verdi zenéje sokat segíthet abban, hogyan gondolkodjunk a halálról. A Figaro összegyűjtötte az öt legjobb előadást.

2 Tovább

A szíve Verdié, a hangja Wagneré

A '40-es évektől napjainkig nem igen volt olyan évtized az operajátszás történetében, amikor az ügyeletes sztárok között ne akadt volna legalább egy svéd hangfenomén. Minden operarajongó kapásból sorolja: Birgit Nilson, Nicolai Gedda, Gösta Winbergh, Jussi Björling, Håkan Hagegård, Malena Ernman, Anne Sofie von Otter, Lisa Larsson, Hillevi Martinpelto, Miah Persson, Malin Hartelius, és végül Nina Stemme, akit a rangos német szaklap, az Opernwelt immár másodszor választotta az év operaénekesének.

0 Tovább
12
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek