Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Valójában istenek vagyunk

Fotók: Pályi Zsófia [origo]

Vásáry Tamás Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza most pénteken a Művészetek Palotájában, ahol a Turkish Presidential Symphony Orchestra kíséri Erol Erdinç vezényletével - bónuszként török kortárs művet és Csajkovszkij IV. (f-moll) szimfóniáját is meghallgathatjuk. Mi a köze a könnyű- és komolyzenének a szexhez és jógi meditációhoz? Miért élnek a fiatalok folyamatos feszültségben? Fontos-e, hogy Mozart idejében nem volt villany? Interjú.

5 Tovább

Kleopátra bal melle

Egyetlen Händel-operából sem készült soha annyi felvétel, mint a Julius Caesarból. 1950 és 2007 között 26 alkalommal rögzítették. Az utóbbi években a lemezkiadók szinte kizárólag DVD-ben gondolkodnak. A rendezők pedig sportot űznek abból, hogyan lehetne a recitativók és áriák unalmas monotóniájába minél több életet lehelni. A barokk korban sem volt elég, hogy a muzsika elvarázsolja a fület, a szemnek is cirkusz kellett. A legfrissebb előadást Laurent Pelly rendezte a Párizsi Opera színpadán. Biztosra ment, a meztelenség és egy kis szex mindig nyerő. Pláne ha az egyik legnagyobb sztárszoprán mellét mutogathatja.

2 Tovább

Elveszett jelentés: 1956 zenei emlékműve

Máig vitatott, vajon az 1905-ös orosz forradalomnak vagy a 1956-os magyarországi eseményeknek állít-e emléket Dmitrij Sosztakovics 1957-ben írt XI. szimfóniájában. Az biztos, hogy az emberekről szól, akik már semmiben sem tudnak hinni, mert végképp betelt náluk a keserűség pohara.

0 Tovább

Új generáció dirigál

Mindegyikük bőven 40 év alatt, de már akkora karrierrel a háta mögött, mint egy felhőkarcoló. Észrevétlenül nőttek fel a nagyok árnyékában és most kiléptek a rivaldafénybe. A music.cbc.ca szerint új karmester generáció született. Öt gyorsportré az öt legfiatalabb sztárról, akik a varázspálcát nem Ollivandernél vásárolták.

5 Tovább

Don Giovanni újratöltve

Ha egyszer megversenyeztetnénk az operákat, melyikből készült a legtöbb felvétel, Mozart Don Giovannija valószínűleg benne lenne az első háromban. 1934 és 2012 között közel kétszázszor rögzítették. A 60-as évek derekán évente hét felvétel is piacra került. Az utóbbi időben óvatosabbak a lemezkiadók. Olyannyira, hogy a legnevesebb, a Deutsche Grammophon 15 éve nem jelentetett meg az operából teljes verziót. Most megtört a jég. Itt a vadiúj felvétel.

3 Tovább

Isten, hol vagy?

Fotók: Művészetek Palotája

John Eliot Gardiner a Forradalom és Romantika Zenekara és a Monteverdi Kórus élén szeptember 28. óta hordozza körbe Nyugat-Európa valamennyi országában Beethoven Missa solemnisét. Az európai turné utolsó előtti állomása volt hétfőn este az őszbeborult Budapesten a Művészetek Palotájának koncertterme.

0 Tovább

A mindent túlélő bagatell

A Für Elise olyan, mint Mona Lisa mosolya. Ragaszthatunk neki bajszot, csinálhatunk belőle csengőhangot, torzíthatjuk százféleképp, mindent túlél és mindig új jelentéssel gazdagodik. Beethoven bagatelljét Ennio Morricone eredményesen újrahasznosította Sergio Sollima 1966-os Számadás című spagetti westernjében, Tarantino pedig ezt a filmzenévé avanzsált örökzöldet alkalmazta a Becstelen brigantyk nyitójelenetében. Ahogy tőle mgszoktuk: ironikusan és hatásosan.

0 Tovább

A kontratenor keresztapa

Tulajdonképpen neki köszönhetjük a kontratenor reneszánszot, minden falzettista az ő köpönyegéből bújt ki. Elsőként alapított korhű hangszereken játszó együttest és a világ első régizenei fesztiváljának is ő volt a motorja 1962-ben. Alfred Deller (1912-1979) idén lenne 100 éves. Manapság csak így emlegetik, az early music keresztapja.

0 Tovább

Így szólhatott az aquincumi orgona

Fából, bőrből, bronzból és rézből készült. Eredetileg négyszáz darabból állt, háromszáz ma is megvan belőle. Ötvenkét síp, négy regiszter, tizenhárom billentyű. Máig nem világos, vajon víz vagy levegő működtette. Az azonban tény, hogy 1800 éves, és egyedülálló lelet az egész világon. Hallgassa meg, hogyan szólhatott az aquincumi orgona!

0 Tovább

Szabadítsuk fel Bachot!

A Gramophone 1923 óta a világ legjelentősebb, vezető klasszikus zenei magazinja. Legutóbb Bach-felvételekből állított össze Top 10-es listát. Figyelemre méltó válogatás, vajon kiolvasható-e belőle, milyen az aktuális, uralkodó Bach-kép? Nem meglepő, hogy a tízből hat úgynevezett historikus interpretáció, korhű hangszereken megszólaltatott előadás. Hallgassunk bele!

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek