Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Közös zenélés a nacionalizmus ellen

Fotó: Magócsi Márton [origo]

November 14-én, szerdán ünnepli 137. születésnapját a Zeneakadémia. Mivel a felújítási munkálatok még nem készültek el, az ünnepi hangversenyre a Szent István bazilikában kerül sor. A Zeneakadémia zenekarát és énekkarát Nicolaus Richter vezényli, műsoron két Bruckner és egy Messiaen-darab. Interjú.

4 Tovább

Nem az állam váltja meg a kultúrát

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

De az igazi válság az, amikor elfeledkezünk a kultúráról. A legjelentősebb európai koncerttermeket tömörítő szervezet, az ECHO (European Concert Hall Organisation) 1991-ben alakult. Ma 21 tagot számlál, Kelet-Európát egyetlen intézmény képviseli benne, a magyar Művészetek Palotája. A 21 kultúrcentrum csúcsvezetői idén a Müpában találkoztak egymással.

0 Tovább

Hogyan lehet saját Goldberg-variációnk

Ligeti György az ő Bach-lemezét vitte volna magával arra a bizonyos lakatlan szigetre, hogy étlen-szomjan, magányosan, utolsó leheletéig azt hallgassa. A Művészetek Palotájának koncertterme tegnap este mindannyiunk számára a lakatlan sziget lehetőségévé vált, ahol élőben hallgathattuk Jevgenyij Koroljov Bach-játékát, a teljes, húzások nélküli Goldberg-variációkat (BWV 988).

6 Tovább

Világpremier: találtak egy új Vivaldi-operát

A felfedezések időszakát éljük. Sorra kerülnek elő elveszettnek hitt művek a feledés félhomályából. Nemrég Beethoven, most meg Vivaldi (1678-1741) műjegyzéke bővülhet egy újabb darabbal. Kiderült, hogy legjobban sikerült operájának, az Orlando furiosonak van egy korábbi, eddig ismeretlen verziója. Federico Maria Sardelli már lemezre is vette, a napokban kerül piacra a Naïve Vivaldi-összkiadás legújabb és nagy szenzációt keltő darabjaként.

0 Tovább

Cukros bácsik és cukros nénik rémuralma a Müpában

Hogy elkezdődött az influenza szezon, azt valószínűleg a tisztiorvosi szolgálatnál is érzékenyebb barométer jelzi: csontra kiürülnek a Müpa folyosóira kihelyezett cukorkakínálók. Jópofa, humán gesztusnak tűnik ez a kultúrpalota vezetésétől, mentolos cukorkával elejét venni a köhögőkoncertnek. Csakhogy a jelek szerint épp az ellenkezője történik, a köhögés kakofóniáját a celofán zizegése modulálja. A cukorbontogatás ijesztő méreteket öltött a koncertteremben.

6 Tovább

Díszkiadást kapott a „Solti Ring” a Deccatól

Úgy vonult be a zenetörténetbe: a Solti Ring. Wagner tetralógiájának első teljes stúdiófelvételét Solti György készítette a Decca mikrofonjai előtt 53 évvel ezelőtt a Bécsi Filharmonikusok élén. A lemezkiadó a referenciafelvételt a mester 100. születésnapjára leporolva, újradigitalizálva, csilivili díszkiadásban dobta piacra.

0 Tovább

Verdi Requiemje segíthet legyőzni a halálfélelmet

Verdi Requiemje nem csak az egyházzene történetének egyik kiemelkedő állomása. Jóval több annál. Időtlen és műfajok fölötti, aktuális és húsbavágó, mert olyan kérdéseket feszeget, melyekkel mindannyiunknak minden nap szembe kell nézni. Verdi zenéje sokat segíthet abban, hogyan gondolkodjunk a halálról. A Figaro összegyűjtötte az öt legjobb előadást.

2 Tovább

A szíve Verdié, a hangja Wagneré

A '40-es évektől napjainkig nem igen volt olyan évtized az operajátszás történetében, amikor az ügyeletes sztárok között ne akadt volna legalább egy svéd hangfenomén. Minden operarajongó kapásból sorolja: Birgit Nilson, Nicolai Gedda, Gösta Winbergh, Jussi Björling, Håkan Hagegård, Malena Ernman, Anne Sofie von Otter, Lisa Larsson, Hillevi Martinpelto, Miah Persson, Malin Hartelius, és végül Nina Stemme, akit a rangos német szaklap, az Opernwelt immár másodszor választotta az év operaénekesének.

0 Tovább

Elfeledett Beethoven-művet rejtett a napló

Beethoven nevét mostanság felkapta a világsajtó. Az utóbbi napokban egymás után két eddig ismeretlen Beethoven-mű világpremierjére került sor. Az amszterdami Concertgebouw pódiumán 16 éves zongoravirtuóz szólaltatta meg a világon elsőként a rekonstruált D-dúr zongoraszonáta tételeit. Pár nappal később a Manchesteri Egyetemen hangzott fel egy eddig ismeretlen himnusz a bécsi klasszika nagy komponistájától. Hallgasson bele!

0 Tovább

Alice Orgonaországban

Az egyetlen hangszer, amely tényleg olyan, mint a nyúl ürege. Bele lehet mászni és az ember egy másik világban találja magát. Amikor megszólal, a tér válik rezonáló testévé, mi meg ott csücsülünk nyakig hangokban, szalaggal átkötve, mint egy születésnapi ajándék. Nem véletlen, hogy legnagyobb kortárs virtuóza, Jean Guillou az orgona lehetőségeinek és határainak bemutatásához Alice-t választja főhőséül. Mellette Fassang László orgonaművész részletesen elmagyarázza, hogyan él-működik ez a különleges jószág, majd vezetésével leszállunk az élőlény gyomrába a Művészetek Palotájában. Nézze meg videónkat!

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek