Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tomboló bukás

A kerek fehér vászon sápadt holdként ragyog a Bartók Béla hangversenyterem egén. A kivetítő vásznon az operaénekes arcát tanulmányozhatjuk egészen közelről. Máskor feltűnik rajta a felirat: 30 éve a színpadon, aláírás Ramón Vargas. Damoklész kardja. Hogy mennyire az, Vargas első megszólalásánál azonnal kiderül.

2 Tovább

100 ezer dollár kortárs zenéért

H. Charles Grawemeyer iparmágnás, impresszárió és filantróp 1984-ben 9 millió dolláros alapítványt hozott létre a Louisville-i egyetemen azzal a szándékkal, hogy a kultúra öt területén magas összegű díjjal támogassa a kiemelkedő teljesítményeket. A nevelés, világjobbító találmányok, pszichológia és vallás mellett zeneszerzés kategóriában is minden évben kiosztják a Grawemeyer-díjat. A 2013-as évre pályázók közül a holland Michel van der Aa Up-Close című kompozíciójáért kapta meg a 100 ezer dolláros elismerést. Van, ahol értékelik a kortárs zenét.

0 Tovább

Farkasokkal táncoló zongorista

Bach, Mozart, Beethoven vagy Bartók, Brahms, Rahmanyinov? Mindegyik új életre kel a kezei alatt. Hélène Grimaud-t a kritikusok csak rubato virtuóznak titulálják egyedi tempói, szabályokat felrúgó interpretációi miatt. A zongora mellett másik nagy szenvedélye a farkasok tanulmányozása és nevelése. Ő a Wolf Conservation Center társalapítója.

0 Tovább

Meghalt Kiss Imre, a Müpa első vezérigazgatója

Életének 69. évében hosszú, súlyos betegség után elhunyt Kiss Imre, a Művészetek Palotája első vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapítója vasárnap.

0 Tovább

Az énekes egy bokszoló

Fotók: Csibi Szilvia

Ramón Vargas ritkán énekel Wagnert, mert nem érzi magát Mike Tysonnak, ugyanakkor az operaénekeseket a hang atlétáinak tartja, akiket a karmester gyakran saját riválisának tart. A mexikói származású világhírű bel canto tenor idén ünnepelte bemutatkozásának 30. évfordulóját. Az operasztárok, már ha egyáltalán eljutnak idáig manapság, fejben ilyenkor már a visszavonulási stratégiájukat dolgozzák ki. Sok hullócsillagot látott karrierje során, ma viszont szerinte futószalagon gyártják az énekeseket, akiket katalógusból válogatnak a rendezők. Vargas nem vált az operabiznisz áldozatává, úgy érzi, hogy hangja nem jogosítja fel semmire. Ramón Vargas november 28-án lép fel a Müpában. Bécsi lakásán beszélgettünk vele.

0 Tovább

Így cidrizik az utókor Purcell zenéjével

Mindössze 36 évet élt, de számos maradandó művet alkotott az angol barokk zene legsokoldalúbb komponistája, Henry Purcell (1659-1695). King Arthur című darabjának egyik áriája 300 év múltán olyan zenészeket ihletett meg, mint Michael Nyman, Klaus Nomi, Sting, a historikus előadókról nem is beszélve. A legemlékezetesebb felvételeket Alfred Deller, John Eliot Gardiner, William Christie, Nikolaus Harnoncourt, Hervé Niquet jegyzi.

0 Tovább

A sokat szenvedett zsenialitás

Az ujjai szinte közvetlenül a vállából nőnek ki. Magassága 1 méter 34 centiméter. Alsóteste deformálódott. Arca egy sokat szenvedett férfi nemes arca. Intelligens basszbariton hangját a komolyzene és a jazz rajongói 24 éven keresztül élvezhették. Idén januárban az 53 éves Thomas Quasthoff visszavonult. Azt mondta, elfáradt.

0 Tovább

Nem tudunk ám mindent a hegedűről

Mert vajon tudjuk-e, hogy ki készítette Európában az első igazi hegedűt; hogyan épül fel és mi a hangzásának titka; illetve milyen utat járt be, míg a klasszikus zene vezető hangszerévé nőtte ki magát? És hogyan szól például az indiai hegedű? A Művészetek Palotájában készült kisfilmünkből számtalan hasonló kérdésre kapunk választ egy hangszerkészítő mestertől és olyan virtuózoktól, mint Banda Ádám, Lantos Zoltán vagy Kelemen László.

0 Tovább

Az év karmestere

A komolyzenei világ meghatározó szaklapja, a német Opernwelt minden évadban felkér 50 zenekritikust, szavazzanak az év operaházára, énekesére, előadására, karmesterére. 2012-ben a Wagner-előadásairól ismert Christian Thielemann érdemelte ki az Év karmestere címet Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony rendkívüli interpretációjáért. Hallgassunk bele és megértjük, miért.

0 Tovább

Új szopráncsillag a bel canto egén

Orosz származású, fiatal, rendkívüli hanggal megáldott leányzó. Nem az a szexbomba típus, mint mondjuk Danielle De Niese, de talán pont ez menti meg attól, hogy egyike legyen a gyorsan hulló csillagoknak, és széténekelt hanggal idő előtt eltűnjön az operaipar süllyesztőiben. Julia Lezsnyeváról még nagyon sokat fogunk hallani.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek