Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carmen mellényúlt

Vajon miért vállalnak manapság amúgy kiváló énekesek alkatuktól teljesen idegen szerepet? Milyen Carment énekelni, amikor a férjed vezényel? Ezekre a kérdésekre valószínűleg Magdalena Kožena cseh mezzoszoprán tudja az adekvát választ. Ő énekli azon a még frissnek mondható felvételen a címszerepet, amit hűséges társa, Sir Simon Rattle olyan vehemensen dirigál. Ami a magánéletben olyan jól működik, a színpadon nem feltétlenül válik az előadás előnyére.

1 Tovább

Nincs idő a gyerekkorra

Az ebédre mindössze negyedóra jut, szabadidős tevékenységre szinte semmi. Kérdés, egyáltalán marad-e lehetőség a gyerekkor megélésére. A fiúk kilencéves koruktól a kollégiumban laknak, a kicsiknek keményen meg kell küzdeniük a honvággyal, a szülők hiányával. 2012 még a szokásosnál is mozgalmasabb és megerőltetőbb év volt a lipcsei Tamás-templom kórusának kis- és nagykamaszai számára: a templom, az iskola és maga a kórus most ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját.

3 Tovább

Lazán megoldja a vészhelyzetet

Január 1-én a Művészetek Palotájában lassan hagyománnyá váló újévi koncertet a Bach bűvöletében élő, 79 éves Helmuth Rilling vezényli. Ez úttal Haydn Évszakok című oratóriumát szólaltatja meg a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és neves szólisták közreműködésével. Villámportré.

0 Tovább

Chaplin és az ellenpont

Ha csak néhány nevet sorolhatnánk föl, akik meghatározták a 20. századról alkotott képünket, az első ötben benne lenne. Színész, filmrendező, producer, és nem utolsó sorban filmjeinek zeneszerzője volt Charlie Chaplin. A Rivaldafény soundtrackje 1973-ban Oscar-díjat kapott. A történelem egyik legnagyobb mulattatója 35 éve halt meg, 1977 karácsonyán.

0 Tovább

Karácsonyi paródia

A Karácsonyi oratórium J. S. Bach talán legnépszerűbb darabja. Ennek megfelelően az ötvenes évek óta számos lemezfelvételen rögzítették. Mint a legtöbb Bach-művet, ezt is nagyon könnyű vallásos tartalmától függetlenül "abszolút" zeneként hallgatni, már csak azért is, mert részben "paródia". Akár így, akár úgy, meghittséget teremt, és látványosan emelheti az ünnepi hangulatot. A Figaro szerint ezek a Karácsonyi oratórium legjobb előadásai.

0 Tovább

Észak-fok, titok, idegenség

Merész harmóniavilágával és szerkesztéstechnikájával a maga korában forradalminak számított. Fjordok, sagák, paraszti élet, az északi természet hűvös eleganciája és titokzatos ereje szólal meg rajta keresztül. Ő a modern népdalfeldolgozás egyik úttörője. A norvégok olyan nagy becsben tartják, hogy légitársaságuk valamennyi gépén ott díszeleg a zeneszerző portréja. Edvard Grieg (1843-1907) életműve manapság méltatlanul háttérbe szorul a hazai pódiumokon. Nem értjük, miért.

1 Tovább

Sztrájkoló balettcipők

Sztrájk a milánói Scalában: elmaradt a szezonnyitó Rómeó és Julia balettelőadás a nagy múltú operaházban, írta a napokban az olasz napilap, a Stampa, majd pedig a világsajtó.

0 Tovább

Diótörő visszatér

Csajkovszkij Diótörője hálás karácsonyi darab, egyrészt mert konkrétan karácsonykor játszódik, másrészt látványos és pszichológiailag árnyalt zenéje széles közönséget vonz, amolyan "kicsiknek és nagyoknak egyaránt" szóló mese. A Művészetek Palotájában december 22-én az ünnepi örömet az is fokozza, hogy Kocsis Zoltán, sikeres felépülése után, most lép először nyilvánosság elé az NFZ élén.

0 Tovább

2012 legjobb komolyzenei albumai

Alexander Melnikov, Isabelle Faust, Claudio Abbado, Nelson Freire, Fabio Biondi és Christian Gerhaher lemezeit ítélte 2012 legjobb komolyzenei termésének a Guardian. Vivaldi, Beethoven, Villa-Lobos, Sosztakovics, Alban Berg és Schönberg muzsikája a jelek szerint még a versenyképesek közé tartozik.

0 Tovább

Kodály is rapszódosz volt

Kodály Zoltán (1882-1967) nevének hallatán a róla elnevezett módszer, a népzenekutatás, és unalmas énekórák jutnak az eszünkbe. Sokáig úgy voltunk vele, mint Petőfi Sándorral, "tán csodáltuk, ámde nem szerettük". Aztán egyszer csak a Bartók Rádiót hallgatva szíven ütött a Galántai táncok, meg a Budavári Te Deum. 130 éve született a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek