Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nők dirigálnak

1978-ban Sylvia Caduff ugrott be a megbetegedett Karajan helyett egy koncerten. A sajtó így kommentálta a hírt: az első nő a Berlini Szimfonikusok élén. Az igazság ellenben az volt, hogy Lise Maria Mayer és Antonia Brico már 1929-ben vezényelték a zenekart, majd 1930-ban és 1935-ben Marta Linz is állt a Berlini Szimfonikusok pulpitusán. A helyzet azonban máig nem változott: minden karmesternőkről szóló cikk kivételeket mutat be, akik erősítik a szabályt, és ezzel maga a média szentesíti, ha nem is a szabályt, de a sztereotípiákat.

2 Tovább

Még sehol, senki nem látta ezt a Wagnert

Nagy várakozás előzi meg Wagner A bolygó hollandi című operájának január 19-i, szombati bemutatóját. A darab nemzetközi koprodukcióban készült, Szikora János állította színpadra, a Wagner-specialistaként ismert Ralf Weikert dirigálja, a címszerepet az első előadásokon a hősbariton Thomas Gazheli énekli, a női főszerepben pedig Lukács Gyöngyi debütál. A főpróbán videóztunk.

0 Tovább

Kimarad Donald kacsa a rasszista Walt Disneyről szóló operából

Az opera plakátjának egy részlete

Minimalista, repetitív elemekből építkező operáival, szimfóniáival, szólódarabjaival és híressé vált filmzenéivel Philip Glass a kortárs zeneszerzők panteonjának oszlopos tagja. A 76 éves komponista legújabb operája, a Tökéletes amerikai (The Perfect American) főhőséül Walt Disneyt választotta. Miki egér és Donald kacsa alkotóját rasszista, nőgyűlölő megalománként ábrázolja.

0 Tovább

A zeneszerző, aki gyilkolt

A feleségét, szeretőjével együtt, előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel lemészárolta. Szerencsére nem friss hír. Az eset 423 évvel ezelőtt történt, 1590. október 17-re virradó éjszaka, Nápolyban. A tettest, Don Carlo Gesualdót (1560-1613), Venosa hercegét, rangjánál fogva a törvény haragja elkerülte. Ám a lelkiismeret furdancs démona soha többé nem tágított mellőle. A gyilkosból világhírű zeneszerzőt csinált, akit sose sikerült besorolni, évszázadokkal később Sztravinszkij is lelkesedett érte. Idén lesz 400 éve annak, hogy ő is átlépett oda, ahová áldozatait előreküldte.

3 Tovább

Eötvösre összpontosít Amerika

Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operája mellett egy világpremier, a zeneszerző DoReMi című második hegedűversenye is elhangzott péntek este Los Angelesben, adta közre az MTI. Ugyanitt Focus on Eötvös címmel rendeznek önálló programot a zeneszerző munkásságáról szombattól január 20-ig, a Los Angeles-i Filharmonikusok Walt Disney Koncerttermében.

0 Tovább

A kortárs komolyzene Müller Pétere

Arvo Pärt, a 77 éves észt zeneszerző, a kortárs zene egyik legpopulárisabb képviselője a múlt év végén új lemezzel rukkolt elő. Az Adam's Lament szövegét Áthoszi Szent Sziluán (1866-1938) írta, és mint a kísérőfüzetből megtudhatjuk, az isztambuli ősbemutatón "úgy esett az eső, mintha Ádám könnyei hullanának az égből, hogy elárasszák a várost".

0 Tovább

Aki életre keltette Csipkerózsikát

Tizenöt évesen megnyerte az augsburgi Leopold Mozart szólóhegedű-versenyt. A kamarazenélés ettől kezdve háttérbe szorult, nagy zenekarok szólistájaként eljátszhatta szinte az egész hegedűrepertoárt Mozarttól Mendelssohnon és Dvorakon át Alban Bergig. Kedd este a Művészetek Palotájában mi is meghallgathatjuk, hogyan játszik Csipkerózsikáján Isabelle Faust. A Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli.

0 Tovább

A világ legszomorúbb zenéi

Jó pár évvel ezelőtt a BBC Today meghirdette a Világ legszomorúbb zenéje versenyt. A feladat egyszerű volt, a hallgatók küldjék be a szerintük legszívfacsaróbb muzsikát, amit valaha írtak kerek e világon. Több mint 400 nevezés érkezett. Hallgassa meg az öt legszomorúbbat.

12 Tovább

Tudnak-e a nők zenét szerezni?

A mainstream zenetörténet nemigen tart számon női komponistákat. Ha kicsit alaposabban kutakodunk, felbukkan ugyan néhány nőalak a 17-18., majd jóval kevesebb a 19. századból, de csak a margón, az érdekesség szintjén. Áttörést a 20-21. század sem hozott, holott más művészeti ágakban a nőknek többé-kevésbé sikerült létjogosultságot nyerniük.

8 Tovább

Egész hétfőn élőben közvetíti próbáit a londoni operaház

Január 7-én, hétfőn a londoni Royal Opera House előadásainak kulisszatitkaiba tekinthetünk bele. Próbákat, mesterkurzusokat és hasonló ínyencségeket ígér a Guardian. Ráadásul ingyen.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek