Október 1-én, a Zene Világnapján valóra válik Yehudi Menuhin álma. Íme néhány ajánlat a bőséges zenei kínálatból.

2013. október 1-én nagyszabású karitatív hegedűgálát szervez az idén jubiláló MUS-E (Musique – Europe) Program a Művészetek Palotájában. A fellépők a magyar és nemzetközi zenei világ kimagasló sztárjai: Kelemen Barnabás, Kathy-Horváth Lajos, Lajkó Félix és Somogyi Barnabás. Az előadók mellett az Erkel Ferenc Kamarazenekar és Szakcsi Lakatos Béla is színpadra lépnek.

A MUS-E (Musique – Europe) multikulturális programot 1993-ban Yehudi Menuhin indította útjára, hogy a művészetek segítségével nyitottságra, kreativitásra nevelje a fiatal generációkat. A koncert ugyanakkor tisztelgés Yehudi Menuhin előtt, akinek nem csak ezt a kiemelt napot köszönhetjük, hanem azokat a gondolatokat, amelyek mentén négy ennyire különböző szólista játszhat egy este, egy színpadon, egymással tökéletes egyensúlyban.

Menuhin programjának lényege, hogy miközben az iskola nevelői az otthonosság és védettség légkörét biztosítják, a gyerekek a művészetek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszi őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, újraértelmezésére, továbbgondolására.

Korunk Zenéje 2013

A közel negyven éves fesztivál Budapest legrégebbi kortárs zenei seregszemléje a Filharmónia szervezésében. A 2013. évi fesztivál a kerek évfordulós zeneszerzőket állítja az érdeklődés középpontjába. Két jelentős lengyel komponista: Krysztof Penderecki és Henryk Górecki 80 éves születésnapja előtt tiszteleg a fesztivál nyitókoncertje október 1-jén, a Zene Világnapján.

Október 5-én és 7-én a 100 évvel ezelőtt született Witold Lutoslawski és a 80 évvel ezelőtt született Ligeti György áll a programok középpontjában a Rondino Kamarazenekar és a Quaartsiluni Ensemble közreműködésével.