Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még az operaházakat is felgyújtotta volna

Fotó: DIETER NAGL/AFP

Fiatalon szélsőséges nézeteket vallott, a múlt eltörlésére, az operaházak felégetésére, a Mona Lisa elpusztítására szólított fel. Zeneszerzőként és karmesterként a 20. század második felének zenéjére kevesen voltak olyan nagy hatással, mint Pierre Boulez.

0 Tovább

Gyilkos kezei voltak Szvjatoszlav Richternek

Az ismeretlen zongorista csak félig töltötte meg a Zeneakadémia nagytermét, a szünetben azonban a nézők körbetelefonálták a várost, hogy aki tud, jöjjön, mert zseni koncertezik. A koncert végén egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a teremben. A zsenit Szvjatoszlav Richternek hívták. Száz éve született a múlt század egyik legnagyobb zongoravirtuóza.

0 Tovább

Fischer Ivánt megbízta a német kormány

Fischer Iván tervezi a német fővárosban a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést, amelyen többek között Angela Merkel és Joachim Gauck is jelen lesznek.

0 Tovább

Száz éve született Fischer Annie

Száz éve, 1914. július 5-én született a háromszoros Kossuth-díjas Fischer Annie, a zongora poétája és a karmesterek rémálma.

0 Tovább

A legjobb NB2-es zeneszerző

Százötven éve, 1864. június 11-én született Richard Strauss német zeneszerző, karmester. Az évfordulóról a világ számos országában megemlékeznek, nálunk a Magyar Állami Operaház nemzetközi érdeklődésre is számot tartó programsorozatot szervezett a jubileum alkalmából.

0 Tovább

A zenetörténet negyedik B-je

Száz éve, 1913. november 22-én született Benjamin Britten, Purcell óta az első világszerte elismert angol komponista.

0 Tovább

Don Giovanni, aki cunamit kavart

Nem volt szép hangja. Érte számtalan ilyen kritika. De azt soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy Tito Gobbi (1913-1984) az operaszínpadon az elsők között teremtett pszichológiailag hiteles, reális karaktereket. A hangját úgy kezelte, mint festő a színeket. Bármilyen árnyalatot képes volt kikeverni. Ő volt az első és egyben utolsó koloratúr bariton. Száz éve született.

0 Tovább

Az újgazdagok operára költötték a pénzüket

Százharminc éve, 1883. október 22-én nyílt meg New York legnagyobb operaháza, a Metropolitan Opera. A nyitóelőadáson Gounod Faust című operáját játszották. Csak annyit változott a világ, hogy régen az újgazdagok még operára költötték a pénzüket.

0 Tovább

Jancsi és Juliska az operában

159 évvel ezelőtt, 1854. szeptember 1-én született a legismertebb meseopera szerzője, Engelbert Humperdinck. Szülei építésznek szánták, ám ő 12 évesen már komponált, és tervrajzok helyett hangjegyekkel firkálta tele a vázlatfüzetét. Végül a szülők engedtek fiuk hajlamainak, és hagyták, hogy a kölni konzervatóriumban zeneszerzést tanuljon Ferdinand Hillernél. Hogy tanulmányai költségeit finanszírozni tudja, Humperdinck éjszakánként mulatókban zongorázott.

0 Tovább

Kertész István volt Dvořák első apostola

Este Mozart Requiemjét vezényelte. Másnap belefulladt a Földközi-tengerbe, Tel-Aviv Herzliya negyedében. Tavasz volt, a tehetséges és sikeres fiatal karmester előtt fényes jövő állt. Kertész István ma lenne 84 éves.

0 Tovább
«
12

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek