Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gardiner sorstalanította az ötödik szimfóniát

Fotó: Kotschy Gábor/ Művészetek Palotája

Valamennyi lemezét ismerem a historizmus hőskorától máig, és élőben is jó párszor hallhattam. Mondhatnám, Gardineren nőttem fel. Tőle mindig az volt a természetes, ahogy a műveket szokatlan módon, gyorsabb tempóval, frissebb szemlélettel, sokszínűbb artikulációval tálalja. Hányszor megvolt ez az élmény: na, ezt így még soha nem hallottam! Gardiner ezúttal önmagát is felülmúlta.

1 Tovább

Ne bántsd a magyart!

Dmitrij Sosztakovics vajon az 1905-ös orosz forradalomnak vagy a 1956-os magyarországi eseményeknek állít emléket XI. szimfóniájában? Lajtha László viszont tényleg '56-ot zenésítette meg VII. szimfóniájában, amelynek ősbemutatóját nem lehetett itthon megtartani. Október 23-án Beethoven Egmont-nyitánya és Lehár Víg özvegye szólt a Magyar Rádióban. Többek között.

0 Tovább

Zeneszüret Pécsett

A pécsi Zeneszüret fesztivál idén Fischer Annie 100. születésnapját ünnepli, aki Vásáry Tamás szavaival: "Nem csak csodagyerek volt, hanem csodafelnőtt is!" A fesztivál minden napján kötődik majd hozzá pár érdekesség, elrejtőzik a Hangcsapda labirintusában, láthatjuk majd portréját a fesztivál kiállításán, vacsoravendégségbe hív a kedvenc ételeivel, zenei relikviáiból árverés lesz.

0 Tovább

Fischer Ivánnak mindig van egy jó dobása

A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms 3. és 4. szimfóniájával beutazta Európa legizgalmasabb nyárvégi fesztiváljait. Óriási siker mindenhol, Londontól Milánóig. Több teltházas koncert a Royal Albert Hallban, illetve a Scalában. Végre a Müpában is hallhattuk őket.

0 Tovább

Oscar-díjat kapott a Zeneakadémia

A Zeneakadémia arculata 2014-ben elnyerte a design Oscar-díjnak is nevezett Red Dot Awardot. Az új intézményi imázs több mint hétezer pályázat közül nyerte el a 24 tagú nemzetközi zsűri tetszését. Szabó Stein Imre kommunikációs igazgatóval beszélgettünk.

1 Tovább

Bachra táncolnak az elefántok

A wisconsini Madison Szimfonikus Zenekar hegedűművésze, Eleanor Bartsch egy szombat este Bachot játszott a Circus World Museum Baraboo két lakójának, Kellynek és Violának.

2 Tovább

A németek megbecsülik a zeneszerzőiket

Hamburgban zeneszerzőnegyed épül a város legjelentősebb komponistáinak emlékére. A történelmi Peterstrassén alakítják ki az új kiállítóhelyiségeket, amelyekben hét Hamburghoz kötődő zeneszerző életét és munkásságát mutatják majd be. A projekt első része már ez év végén elkészül, itt Georg Telemannról, Carl Philipp Emanuel Bachról és Johann Adolf Hasséról szóló tárlatokat láthatnak az érdeklődők.

0 Tovább

A BFZ lépcsőzik

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Fischer Iván és zenekara június 21-én, szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén.

0 Tovább

A BFZ összeköt, gyógyít és falakat bont

A mádi zsinagóga

Napokon belül lezárulnak a Budapesti Fesztiválzenekar közösségi projektjei, melyek során a zenészek ajándékba visznek muzsikát idősotthonokba, templomokba és vidéki zsinagógákba. A cél teljesült: a zenét azok is élvezhették, akik csak ritkán, vagy soha nem jutnak el a koncerttermekbe.

0 Tovább

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a Zeneakadémia, az Opera és a Müpa

Háromoldalú intézményi keret-megállapodást írt alá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek