Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bartók rockzenésznek sem utolsó

Lang Lang bebizonyítja, hogy Bartók és Prokofjev zenéjének vannak kapcsolódási pontjai a rockzenével.

0 Tovább

Az a rossz zenész, akinek nincs fantáziája

Fotó: Decca, David Ellis

Giovanni Antonininek, a barokk zene rockereiként elhíresült Il Giardino Armonico karmesterének még mindig van mondanivalója a régizene területén, de már a romantikához is megtalálta a kulcsot. Csütörtökön a Müpában lép fel Sol Gabetta csellistával és a Bázeli Kamarazenekarral. Interjú.

0 Tovább

Hallotta már, hogy szól a jéghegedű?

A svéd jégszobrász és zenész, Tim Linhart egy egész zenekarnak elegendő hangszert faragott ki jégből a norvég Ice Musicra, a világ egyetlen jégzenei fesztiváljára. A jéghangszerek nemcsak szépek, de játszani is lehet rajtuk. Egyrészt húros hangszerek készültek, úgymint hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, bendzsó, mandolin és gitár, másrészt dobok és xilofon. Az ütősök színtiszta jégből vannak, a húrosokhoz muszáj volt némi fát és persze húrokat illeszteni.

1 Tovább

Pinchas Zukerman Mozartból is giccset csinált

Pinchas Zukerman Vivaldi, Bruch, Mozart, Mendelssohn zenéjével a tenyeréből eteti a Zeneakadémia közönségét. A koncert hakni karaktere már a program összeállításából kiolvasható, csupa sláger. A nagy név egymás után négy alkalommal is képes megtölteni az intézmény Nagytermét. A 65 éves világhírű muzsikus hegedűművészi múltját és karmesteri pálcáját is becsomagolta a turnéra. A színpadon olyan, mint egy sztárszakács kordában tartott, diszkrét pocakkal, aki igyekszik bebizonyítani, hogy cukrásznak sem utolsó. Desszertnek a feleségét szolgálja fel. A hidrogénszőke, pikáns megjelenésű Amanda Forsyth valószínűleg eddig sem a csellójátékával kergette őrületbe a férfiakat.

3 Tovább

Fischer Iván burleszkje

Végre valaki vette a bátorságot és pátosztalanította a Patetikus szimfóniát. Prokofjevet nem Alexander Toradze tolmácsolta, a beugró fiatal szólista viszont rászolgált az évtized legjobb muzsikusa címre. Kritika.

0 Tovább

Úgy vezényelt, mint aki gombot varr fel

Fotók:Kotschy Gábor / Müpa

A Müpában hagyománnyá váltak a január 1-i újévi koncertek. Idén Haydn oratóriumát, Az évszakokat szólaltatta meg az Orfeo Zenakar és a Purcell Kórus. A karmesteri dobogón a régizene egyik nagy ikonja, René Jacobs állt.

1 Tovább

Fischer Iván Figarója a legjobb

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Figaro-előadása került az első helyre azon a listán, amelyet az idei év tíz legjobb New York-i komolyzenei eseményéről állított össze a New York magazin.

0 Tovább

Ötven éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából alapításának helyszínén, a Zeneakadémián ad ünnepi koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

0 Tovább

Január elejétől Unitel Classica



A klasszikus zene mindig fontos szerepet játszott a Telekom életében, korábban évtizedeken keresztül szponzorált "saját" zenekara is volt. 2014 januárjától műsorkínálatát az Unitel Classica változatos komolyzenei tartalmakat kínáló csatornájával újítja meg.

1 Tovább

Ön milyen zenét választana a saját temetésére?

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A temetési ceremónia egyik neuralgikus pontja a zene kiválasztása. Megvannak a jól bevált, könnyfacsaró sztenderdek, amelyeknek a legtöbb esetben nem sok közük van az elhunythoz. Pedig a jól eltalált zene akár utolsó üzenetként is működhet. Szavazzon!

5 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek