Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért szeretjük, ha olyan nehéz?

Miért tart rejtvénykánont a kezében minden idők legnagyobb muzsikusa azon a portrén, amit saját magáról készíttetett? Bach zenéje sűrű és tele van trükkökkel, hozzá képest Handel vagy Vivaldi muzsikája unalmas. Emberileg olyan volt, mint mi: jó meg rossz, kedves vagy akár bunkó - magyarázza Fazekas Gergely egyetemi tanársegéd, akinek a német mester zenéje mindennél többet jelent. Ilyen egy Bach-szeminárium a Zeneakadémián.

2 Tovább

A minőség utat tör magának

Új koncertélet kezdődik. Hol? A Zeneakadémián. A hazai közönség Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én ismét visszakapja fizikailag és szellemileg megújított zenei fellegvárát. Keller Andrással, a rezidens zenekarrá avanzsált Concerto Budapest zenei igazgatójával, a kamarazenei tanszék és műhely vezetőjével beszélgettünk.

0 Tovább

Antiszemita indulatokat gerjeszthet a János-passió?

Mivel János evangéliuma - sokkal explicitebben, mint a másik három - a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért, Németországban kísérletet tettek a bachi passió szövegének átírására. Az új szövegben nem a népet általában, hanem a zsidó elitet, a magas rangú papokat okolják Jézus megfeszítéséért.

4 Tovább

Ki a 10 legjobb zongorista a világon?

Ausztrália vezető zenei magazinja, a Limelight összeállította a valaha élt legjelentősebb zongoristák top 10-es listáját. A cím megtévesztő, természetesen nem "minden idők" pianistáiból válogattak, hanem azokból, akik a hangrögzítés feltalálása után halhatatlanná zongorázták magukat.

0 Tovább

Magyar zeneszerzők albuma a Grammy-díjasok között

Múlt hétvégén adták át Los Angelesben a 2013-as Grammy-díjakat. Az ünnepélyes díjátadón csak az aktuális popsztárok villoghatnak, a klasszikus zenei díjakat az interneten teszik közzé. Idén három magyar jelöltért is izgulhattunk, végül sajnos egyikük sem lett befutó, viszont van egy magyar vonatkozású nyertes: Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsaművész Kurtág-Ligeti albuma lett az év legjobb szólóhangszeres felvétele.

0 Tovább

Wagner ihlette a Hobbit zenéjét is

Howard Shore A Gyűrűk Ura fantasyszériához komponált soundtrackjével bevonult a filmtörténetbe, így aztán nem volt kérdés, hogy a várva várt Hobbit zenei aláfestésére ismét csak őt fogják felkérni. Ahogy az előzőt, ezt is Wagner vezérmotívum technikája ihlette. A KlassikAkzente komolyzenei oldalon olvastuk.

0 Tovább

Közös zenélés a nacionalizmus ellen

Fotó: Magócsi Márton [origo]

November 14-én, szerdán ünnepli 137. születésnapját a Zeneakadémia. Mivel a felújítási munkálatok még nem készültek el, az ünnepi hangversenyre a Szent István bazilikában kerül sor. A Zeneakadémia zenekarát és énekkarát Nicolaus Richter vezényli, műsoron két Bruckner és egy Messiaen-darab. Interjú.

4 Tovább

Világpremier: találtak egy új Vivaldi-operát

A felfedezések időszakát éljük. Sorra kerülnek elő elveszettnek hitt művek a feledés félhomályából. Nemrég Beethoven, most meg Vivaldi (1678-1741) műjegyzéke bővülhet egy újabb darabbal. Kiderült, hogy legjobban sikerült operájának, az Orlando furiosonak van egy korábbi, eddig ismeretlen verziója. Federico Maria Sardelli már lemezre is vette, a napokban kerül piacra a Naïve Vivaldi-összkiadás legújabb és nagy szenzációt keltő darabjaként.

0 Tovább

Debussy, nejlonszatyorból

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mint egy tanárát nélkülözni kénytelen osztály. Nem is, inkább, mintha egy rendezőjét vesztett színházi társulat főpróbájára ültem volna be. Ezt sugallta péntek este a Müpában, a Fesztivál Színház pódiumán a Debussy életét bemutató hat részes sorozat első darabja, Kocsis Zoltán hiányában.

0 Tovább
123
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek