Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért nem vesz Merkel kancellár új ruhát Wagner tiszteletére?

Az operarajongó Angela Merkel több mint húsz éve törzsvendég a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. A közönség és a sajtó úgy figyeli a kancellár megjelenését a Zöld-dombon, akár az Oscar-átadóra bevonuló filmsztárokét. Merkel az idén azzal keltett feltűnést, hogy a tavalyihoz megtévesztően hasonlító kosztümben érkezett a Siegfriedre.

1 Tovább

A hőstenor, aki retteg a közönségtől

Hős tenor vagy csak hőstenor? Lance Ryan, Wagner Ringjének aktuális bayreuthi Siegfriedje inkább csak az utóbbi. Énekesként ugyanis retteg az ünnepi játékok közönségétől.

0 Tovább

Wagner is azt üzente: szeretkezz, ne háborúzz!

Fotók: Művészetek Palotája / Posztós János

Iréne Theorin és Egils Silins

Két dolgot értettem meg az idei Wagner-napokon, A walkür és Az istenek alkonya előadásán. Az egyik, hogy a tetralógia főszereplője nem Siegfried, hanem Brünnhilde. A másik, hogy a Wagneri deklamációt lehet "szépen" is énekelni.

3 Tovább

Beugró szuperbasszista a Budapesti Wagner-napokon

A Rajna kincse / fotók: Pető Zsuzsa - Művészetek Palotája

Kilenc éve minden júniusban a német operakultúráé a főszerep a Müpában: szűk két héten át a Wagner-életmű világhírű tolmácsolóinak ad otthont a "Duna-parti kis Bayreuth". A nibelung gyűrűje ciklus június 12-től négy egymást követő napon hallható. Június 20-án és 22-én Wagner legromantikusabb zenedrámája, a Tannhäuser kerül műsorra, címszerepben a világhírű amerikai hőstenorral, Stephen Goulddal.

0 Tovább

Felújítják Wagner szentélyét

Aláírták a bayreuthi Festspielhaus 30 millió euró értékű (9 milliárd forint) felújításának finanszírozási szerződését. A munkálatok várhatóan 2021-ig tartanak.

0 Tovább

Jancsi és Juliska az operában

159 évvel ezelőtt, 1854. szeptember 1-én született a legismertebb meseopera szerzője, Engelbert Humperdinck. Szülei építésznek szánták, ám ő 12 évesen már komponált, és tervrajzok helyett hangjegyekkel firkálta tele a vázlatfüzetét. Végül a szülők engedtek fiuk hajlamainak, és hagyták, hogy a kölni konzervatóriumban zeneszerzést tanuljon Ferdinand Hillernél. Hogy tanulmányai költségeit finanszírozni tudja, Humperdinck éjszakánként mulatókban zongorázott.

0 Tovább

Akadályozzák a Wagner klán és a nácik viszonyának kutatását

Wieland és Wolfgang Wagner szeretett "farkas nagybácsijukkal"

Hannes Heer, neves német történész Katharina Wagner döntése ellen tiltakozik, aki néhány héttel ezelőtt a müncheni Bajor Állami Archívumnak ajándékozta apja, Wolfgang Wagner írásos hagyatékának egy részét. A dokumentumokat mind az örökös, mind az archívum privátnak tekinti, tehát a kutatók és a nyilvánosság számára nem lesznek hozzáférhetők.

0 Tovább

Misét celebrált Fischer Ádám

Illusztráció korábbi előadásból

A Parsifal 2006-ban, az akkor induló Wagner-napok keretében debütált a Müpában. Zenekar, kórus, rendezés, szólisták és karmester összművészete a legfrissebb felújításban olyan jól működött, hogy leomlott a fal színpad és nézőtér között. Nem operaelőadáson voltunk, hanem szertartáson.

2 Tovább

Muszáj lerohanni Lengyelországot?

Wagner hatása a filmzenére meghatározó, ha 100 évvel később születik, biztos bezsebel egy-két Oscart. Végül is opera és mozi közeli rokonságban állnak. Ahogy Tan Dun mondja, aki mindkét műfajban otthonosan mozog, és a Tigris és Sárkányért Oscart is kapott: az opera a film múltja, a film az opera jövője.

0 Tovább

A rendezőt kibúzták, az énekeseket bravózták

A 2011-es bemutató (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Marton László rendezte Lohengrin a 2011-es Wagner-napokon debütált a Müpában. Akkor Fischer Ádám vezényelte az Operaház zenekarát, most Vajda Gergely kezébe került a dirigensi pálca. A vasárnapi felújításban a rendezőt kibúzták, az énekeseket és a zenekart brávózták.

0 Tovább
«
123

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek