Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit kezdjünk Wagner nacionalista dumájával?

Sebestyén Miklós, Bo Skovhus, James Rutherford, Klaus Florian Vogt

Fotók: Művészetek Palotája

Kényes mű Wagner Meistersingere. Annyi nacionalista marhaságot hordanak össze benne, hogy nincs az a karmester és rendező, aki szó nélkül elmehetne mellette. Momentán sehol Európában, Magyarországon meg pláne. Kritika az opera premierjéről.

1 Tovább

Van-e humora Wagnernek?

Jelenet egy 2007-es Glydebourne-i előadásból

A humort nehezebb megmutatni, mint a tragédiát - vallja Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok házigazdája és karmestere, aki Wagner egyetlen vígoperájával nyitja meg az idei, immár Duna-parti Bayreuthként aposztrofált ünnepi játékokat. Wagnernek ebben az operájában sikerült elszakadnia a germán mitológia istenektől és hősöktől hemzsegő világától: egészen normális emberek hétköznapi hülyeségeiről, csetlései-botlásairól mesél.

A karmesterrel az élen az előadás világsztárjai, Annette Dasch, James Rutherford, Eric Halfvarson, Klaus Florian Vogt és Sebestyén Miklós mesélnek arról, milyennek látják Wagner humorát. Kiderül, hogy a megalomán operaszerzőnek van egy melegszívű, emberi arca. Wagner a nürnbergi cipészt, ötvöst, szűcsöt, bádogost, péket, szatócsot, szappanfőzőt és többi mesterembert von Stolzinggal együtt szeretettel ábrázolja, miközben - amúgy mellékesen - művészet és valóság súlyos kérdését boncolgatja. A zongorás főpróbán jártunk.

0 Tovább

A tíz legjobb húsvéti zene

A klasszikus zenének és művészeteknek szentelt ausztrál Limelight magazin összegyűjtötte a tíz számára legjelentősebb húsvéti zenét. Mint minden listával, ezzel is lehet vitatkozni, hiszen mindenkinek megvannak a maga kedvencei. Ugyanakkor olyan zenéket találhatunk közöttük, amelyeket mindenképpen érdemes megismerni.

1 Tovább

Wagner ujjai közül kifolyt a pénz

Thomas Manntól származik a mondás, miszerint Wagner a pumpolás zsenije (Pump-Genie) volt. Tény, hogy egész életében többet költött, mint amennyit keresett, a pénz kifolyt az ujjai közül, soha egy fillért sem tett félre öreg napjaira, és ha nem volt más választása, női ruhában menekült a hitelezői elől.

6 Tovább

A szerelem széles skálán mozog

Az opera a szerelem műfaja. Általában arról szól, hogy a tenor szerelmes a szopránba, jó esetben viszontszeretik, ám mindig közéjük áll valaki, rendszerint a bariton, és minden szép álmot szertetép. A szerelmespár erre rendszerint duettben tör ki, hogy hangot adjon érzelmei aktuális állapotának. A sommás meghatározás a múlt század tenoristájától, Leo Slezaktól ered. Valentin-napra Figaro az operairodalom legszebb szerelmes duettjeiből szemezgetett.

0 Tovább

Minden idők legjobb Wagner-felvételei

A Wagner-évforduló remek alkalom arra, hogy a legkülönfélébb apropóból emlegessük a nagy német összművészt. Még alig kezdődött el a jubileumi év, máris számtalan cikk jelent meg róla: attól kezdve, hogy mi a jelentősége, hogyan működik a hatásmechanizmusa, miben áll a Wagner-éneklés specifikuma, egészen odáig, hogy milyen volt a zeneszerző anyagi helyzete vagy szerelmi élete.

4 Tovább

Dalnokverseny a 21. században

Manapság két német énekes a világ legkeresettebb Wagner-hőstenorja: Jonas Kaufmann és Klaus Florian Vogt. A 200 éves jubileum apropóján mindketten előrukkolnak egy-egy Wagner-szólóalbummal, adta hírül a klassikakzente. Vogt lemeze már kapható, Kaufmanné a napokban jön ki. Mindkét énekes a nem túl bonyolult Wagner címet adta lemezének, és akadnak átfedések is a választott áriák között.

1 Tovább

Zombik az Operában

"Richard Wagner misztikus művének 1841-es, párizsi "ősváltozatát" ebben a formában még soha, senki nem láthatta és hallhatta. Lenyűgöző látvány, friss látásmód és világsztárok". Ezzel a marketing dumával etetett meg az Operaház, persze, hogy lelkesen és mérhetetlen várakozással ültem be az előadásra. A várakozás nagyságával azonban csak a csalódás mértéke vetekedhet.

4 Tovább

Még sehol, senki nem látta ezt a Wagnert

Nagy várakozás előzi meg Wagner A bolygó hollandi című operájának január 19-i, szombati bemutatóját. A darab nemzetközi koprodukcióban készült, Szikora János állította színpadra, a Wagner-specialistaként ismert Ralf Weikert dirigálja, a címszerepet az első előadásokon a hősbariton Thomas Gazheli énekli, a női főszerepben pedig Lukács Gyöngyi debütál. A főpróbán videóztunk.

0 Tovább

Chaplin és az ellenpont

Ha csak néhány nevet sorolhatnánk föl, akik meghatározták a 20. századról alkotott képünket, az első ötben benne lenne. Színész, filmrendező, producer, és nem utolsó sorban filmjeinek zeneszerzője volt Charlie Chaplin. A Rivaldafény soundtrackje 1973-ban Oscar-díjat kapott. A történelem egyik legnagyobb mulattatója 35 éve halt meg, 1977 karácsonyán.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek