Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A disznók Bachot hallgatnak és labdákkal hancúroznak

Hans-Joachim Trappe kardiológus professzor, a bochumi egyetemi klinika igazgatója, mellesleg professzionális templomi orgonista. Az Albert Schweizer-i hagyományokat követő tudósnak élete két nagy szenvedélyét sikerült egy platformra hoznia: tudományos kísérlet tárgyává tette a zenét, és bebizonyította, hogy közvetlen hatással van a szívműködésre.

0 Tovább

Barokk Csőrike a kóbor macska karmaiban

Anna Prohaska összeszorult gégével hangicsál, viszont amikor Julia Lezsnyeva énekel, a gravitációnak annyi. A napokban megjelenő két lemez közül jó szívvel csak az övét ajánlom.

1 Tovább

Kisfiam, te lány vagy

Fotó: Mudra László [origo]

Miközben Európában a nemek dualizmusára épülő nyelvekből is kikopik lassan a szakmákat megkülönböztető nőnemű alak használata, lángoktól ölelt kis országunk parlamentjében és a közbeszédében archaikus állapotok uralkodnak: a nő legyen anya, háztartási robotgép vagy éppen szexuális segédeszköz. Buszsofőr, pilóta, Forma 1-es autóversenyző? A művészet legtöbb területén a nők már polgárjogot nyertek: írónő, költőnő, festőnő, szobrásznő - bár a nőt még odaragasztjuk a végére.

A klasszikus zenei együttesek tagjainak ma már legalább a fele nő, ennek ellenére a Bécsi Filharmonikusokat máig kizárólag férfiak alkotják. Olykor még az is megütközést kelt, ha egy nő nem éppen testhez álló hangszeren muzsikál. Arra meg egyszerűen nincs is igazán szavunk, ha zenét komponál. Női zeneszerző, zeneszerzőnő? A szavak idegesen taszítják egymást. Pedig a zeneakadémián végzett növendékek között egyre nagyobb számban akadnak elképesztően tehetséges hölgyek.

A nők és a zene viszonyát vizsgáló sorozatunk korábbi két részében bemutattuk néhány női komponista példaértékű alakját a múltból, illetve rámutattunk arra a tényre, hogy a karmesteri pulpituson fellépő női dirigensek bár egyre gyakoribbak napjainkban, mégis meg kell vívniuk ezért a maguk harcát. Most három magyar kortárs zeneszerzőnővel: Tallér Zsófiával, Meskó Ilonával és Varga Judittal beszélgettünk.

6 Tovább

Fischer Iván nem trónbitorló

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével és rendezésében nemzetközi sztárokkal mutatja be Mozart Figaro házasságát a Művészetek Palotájában. A szerda esti bemutatót még két előadás követi február 15-én és 17-én. Elöljáróban csak annyit, hogy szív nem marad szárazon.

5 Tovább

Kihalóban a komolyzene közönsége?

30 év múlva üresen ásítanak majd az operaházak és koncerttermek széksorai? Egy 2010-es német felmérés szerint igen. Ha a jelenlegi tendencia nem változik, harminc év múlva harmadára csökken a komolyzene iránt érdeklődők száma. A tanulmányt a friedrichshafeni Zeppelin Universität kultúratudománnyal foglalkozó ifjú professzora, Martin Tröndle készítette.

11 Tovább

Bartók egy iránytű

Fotók: Hajdú D. András [origo]

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart után a hatodik zenei maratont február 3-án, vasárnap Bartók Bélának szenteli a projekt atyja és kivitelezője, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. Az eseménynek, ahogy eddig is, a Művészetek Palotája ad otthont. Tizenegy koncerten jobbnál jobb előadók, köztük gyerekek, gondosan válogatott darabokon keresztül igyekeznek közelebb vinni a hallgatóságot Bartók könnyűnek semmiképpen, ám izgalmasnak annál inkább nevezhető nyelvéhez.

0 Tovább

Sir Rattle leckét adott demokráciából

A Felvilágosodás Korának Zenekara Sir Simon Rattle bábáskodása mellett a tökéletessel határos koncerttel ajándékozta meg a magyar közönséget hétfő este a Művészetek Palotájában. Mozart három utolsó, amúgy szinte agyonjátszott szimfóniáját a komponista kimeríthetetlen dallaminvenciójához méltó fantáziával és részletgazdagsággal keltette életre. Nem mellesleg leckét kaptunk demokráciából is.

0 Tovább

Marianelli zenéje kelti életre az új Anna Kareninát

Anna Karenina szerepében Keira Knightley

A héten érkező Anna Karenina zenéjének Oscar-jelölése nem okozott nagy meglepetést, a pisai születésű zeneszerző, Dario Marianelli már első hollywoodi munkáival felhívta magára a figyelmet. 2005-ben egyszerre három nagy vállalkozáshoz is ő szolgáltatta a zenei hátteret: Terry Gilliam Grimmjéhez, James McTeigue V, mint vérbosszújához, valamint Joe Wright Büszkeség és Balítéletéhez.

0 Tovább

Puska helyett klarinét

Dudamel és a Simon Bolivar zenekar

Az USA legrégebben működő klasszikus zenei magazinja, a Musical America 1960 óta minden évben megválasztja az Év muzsikusát. 2013-ban ezt a hangzatos címet a fiatal venezuelai karmester, Gustavo Dudamel nyerte el. Indoklásában a zsűri Dudamel karizmáját, a zenei képzés támogatásában való fáradhatatlan részvételét és zenei kifejezőerejét emelte ki.

0 Tovább

Kortárs zene, nem fog fájni

Zygmunt Krauze, Ligeti György, Andrzej Krzanowski, Witold Lutoslawski zenéi szólalnak meg január 26-án este a Művészetek Palotájában rendezett kortárs Mini-Fesztiválon, a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar tolmácsolásában. A karmester az osztrák Ernst Kovacic, aki a karmesteri pálca mellett a hegedűvonót is köztudottan igen profin forgatja.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek