Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hőst csinált belőlünk Fischer Iván

Ha nevet kellene adnom annak, amit a BFZ élén Fischer Iván három egymást követő estén Anneke Boeke, Lesták Bedő Eszter, Eredics Salamon, majd Radu Lupu közreműködésével létrehozott, a 3D-s mozi analógiájára, a programot alkotó zeneszerzők után 3B-s élménynek nevezném el. Johann Sebastian Bach IV. (G-dúr) brandenburgi versenye (BWV 1049), Ludwig van Beethoven I. (C-dúr) zongoraversenye (Op. 15) és Johannes Brahms IV. (e-moll) szimfóniája (Op. 98) hangzott el kivételesen ihletett előadásban.

0 Tovább

Aki a fortéival ölni tudna

Az embert nem a gondolkodás különbözteti meg az összes többi teremtménytől. Nem is a beszéd. Hanem az olyan megfejthetetlen képesség, mint amivel Grigorij Szokolov rendelkezik. A pianista a minap adott koncertet a Művészetek Palotájában.

A zongorairodalom legjelentősebb élő tolmácsolója ezen az estén Schubert Négy impromptujét (D 899), Három zongoradarabját (D 946) és Beethoven B-dúr "Hammerklavier" szonátáját (op. 106) gépelte a lelkünkbe. Megmagyarázom.

1 Tovább

Lehullik róla minden címke

Első blikkre eklektikusnak és koncepciótlannak tűnt a program: nem értettem, mit keres egymás mellett Mendelssohn h-moll vonósszimfóniája, Britten szopránra írt Színvázlatai, Verdi e-moll vonósnégyese és a végén a keserédes desszert, Purcell Dido és Aeneasából Dido búcsúja. Aztán besétált Patricia Petibon és minden megvilágosodott.

0 Tovább

Hol vannak már a barockerek?

Giovanni Antonini

Nem volt túl meggyőző az Il Giardino Armonico együttes péntek esti produkciója a Müpában. Az előadás a kettősség jegyében telt: ihletett, invenciózus pillanatok váltakoztak egyenetlen, sápadt félmegoldásokkal.

1 Tovább

A gyerekek még nyitottak a klasszikusokra

A zenei univerzum két meghatározó alakja, Haydn és Schönberg között látszólag nincs semmiféle kapcsolat. Ám van egy város és van egy műfaj, amely mégis összeköti öket. Bécs és a vonósnégyes a közös nevező. Fazekas Gergely zenetörténész izgalmas történetekbe és kulisszatitkokba avatja be a 8-14 éves korosztályt a Matinékoncertek soron következő előadásán, Gál Gabriella szopránénekes és az Accord vonósnégyes hathatós közreműködésével. Vasárnap 11 órától a Müpa Fesztivál Színházában. Nem csak kicsiknek.

0 Tovább

Lazán megoldja a vészhelyzetet

Január 1-én a Művészetek Palotájában lassan hagyománnyá váló újévi koncertet a Bach bűvöletében élő, 79 éves Helmuth Rilling vezényli. Ez úttal Haydn Évszakok című oratóriumát szólaltatja meg a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és neves szólisták közreműködésével. Villámportré.

0 Tovább

Cukros bácsik és cukros nénik rémuralma a Müpában

Hogy elkezdődött az influenza szezon, azt valószínűleg a tisztiorvosi szolgálatnál is érzékenyebb barométer jelzi: csontra kiürülnek a Müpa folyosóira kihelyezett cukorkakínálók. Jópofa, humán gesztusnak tűnik ez a kultúrpalota vezetésétől, mentolos cukorkával elejét venni a köhögőkoncertnek. Csakhogy a jelek szerint épp az ellenkezője történik, a köhögés kakofóniáját a celofán zizegése modulálja. A cukorbontogatás ijesztő méreteket öltött a koncertteremben.

6 Tovább
123
»

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek