Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A halál a barátunk

Fotók: Zeneakadémia

Ahogy azt megszokhattuk tőle, Keller András megint úgy állította össze a programot, hogy a darabok egymásra rezonálva új konstellációba rendezzék az adott témáról, jelen esetben a halálról alkotott korábbi elképzeléseinket. Bach kantátáját (BWV 106) Richard Strauss op. 24-es Halál és megdicsőülése, majd Mozart Requiemje (K. 626) követte a péntek esti koncerten, a megújult Zeneakadémia nagytermében.

0 Tovább

Az éjszaka élőlénnyé vált a Müpában

Fotók: Művészetek Palotája

A kemény maggal szinte alig rendelkező, 1992 óta gyakorlatilag alkalmi társulásokra verbuválódott Britten Sinfonia kamarazenekar szombat este holdkóros utazásra vitte a Müpa maroknyi közönségét. Ám Britten zenéje, a nemzetközileg elismert fájintos tenor, Mark Padmore, vagy a multifunkcionális hegedűs, Pekka Kuusisto, nem is beszélve Stephen Bell kürtművészről, úgy tűnik, itthon nem érdekel sokmindenkit. Akik nem voltak ott, most megtudhatják, miről maradtak le.

1 Tovább

Túl sok a szöveg

Eddig valamennyi Jordi Savall-koncertről euforikus állapotban mentem haza. A katalán művész és csapata tegnap este a Müpában azonban csalódást okozott. Unalmas volt.

0 Tovább

Miszlikre klopfolja a dallamot

A színpadon jóval fiatalabbnak látszik a koránál. Kicsit félszeg, kicsit tétova, mint akinek idegen földrész minden, ami nem zongora. Olyan éhesen veti magát a billentyűkre, mint akinek elvonási tünetei vannak, mintha nem gyakorolna legalább tíz órát naponta, két éves kora óta. Tegnap este Jevgenyij Kiszin töltötte meg sűrűn a Müpa széksorait.

2 Tovább

Dvořákot receptre

Dvořák Requiemje után vasárnap este a mester zenekari műveivel folytatódott a koncertsorozat az Európai Hidak Fesztiválján a Müpában. Az idén harminc éves BFZ, élén Fischer Ivánnal a cseh szerző érzelmi kalandparkján biztosító kötél nélkül vezette végig hallgatóságát.

0 Tovább

Jön a koloratúrszopránok királynője

Negyvenöt évvel ezelőtt debütált a Sevillai borbély Rozinájaként. Azóta valamennyi szerepben egyedit és eredetit alkotott. Donizetti Lammermoori Luciája, Verdi Traviatája, Bellini Normája mérföldkőnek számít az ő értelmezésében. Edita Gruberova hamarosan velünk is megünnepli színpadon töltött majd' fél évszázadát.

0 Tovább

Gidon Kremer Putyin-ellenes koncertet szervez

Gidon Kremer, világhírű lett hegedűművész Oroszországnak, szeretettel címmel tervez koncertet, amellyel az orosz politikai viszonyok visszásságaira, Putyin elnök antidemokratikus intézkedéseire kívánja felhívni a figyelmet.

1 Tovább

A puszta létükért küzdenek a zenekarok

A görög válság drámai helyzetében kevesebb figyelem jutott arra, hogy a legutóbbi megszorítás nemcsak a tévé- és rádió újságíróit és technikai munkatársait érinti, hanem az ERT három zenekarát is: az 1938-ban alapított Nemzeti Szimfonikus Zenekart, az 1954 óta működő Kortárs Zene Zenekarát, és az 1977-ben létrejött ERT Kórust. Sírva játszottak utolsó koncertjükön a zenészek.

2 Tovább

A minőség utat tör magának

Új koncertélet kezdődik. Hol? A Zeneakadémián. A hazai közönség Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én ismét visszakapja fizikailag és szellemileg megújított zenei fellegvárát. Keller Andrással, a rezidens zenekarrá avanzsált Concerto Budapest zenei igazgatójával, a kamarazenei tanszék és műhely vezetőjével beszélgettünk.

0 Tovább

Piperkőc és nincs mondanivalója

Ha választhatok, soha nem fordul elő, hogy a cédét preferálom az élő előadással szemben. Most csak azért, mert képtelen lennék még egyszer végignézni Emmanuel Pahud narcisztikus násztáncát a színpadon. De ha már eljött, fújhatott volna többet is. A sztárfuvolista a Müpában adott koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a háta mögött.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek