Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az újgazdagok operára költötték a pénzüket

Százharminc éve, 1883. október 22-én nyílt meg New York legnagyobb operaháza, a Metropolitan Opera. A nyitóelőadáson Gounod Faust című operáját játszották. Csak annyit változott a világ, hogy régen az újgazdagok még operára költötték a pénzüket.

0 Tovább

Megtartja a Falstaff-bemutatót szombaton az Operaház

Mindenképpen megtartja a Magyar Állami Operaház szombaton Verdi Falstaffjának bemutatóját, amelyet színes szabadtéri eseménysor előz meg kora délutántól - közölte a dalszínház csütörtökön arra reagálva, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a szombati évadnyitóra sztrájkot hirdetett.

A közlemény idézi Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki szerint felszálló ágban lévő intézménynek és a magyar operakultúrának is árt, aki az Operaház évadnyitányát akarja tönkretenni.

0 Tovább

Sztrájk az Operaházban

Sztrájkfelhívást tett közzé szombat estére, Verdi Falstaffjának bemutatójára az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ). (Az Operaház azóta közleményt adott ki arról, hogy a bemutatót megtartja.)

0 Tovább

Operamesék a Puskin moziban

Szerda estétől december közepéig még három alkalommal vetítenek operafilmeket a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Rada Film és a Puskin mozi közös szervezésében.

0 Tovább

Nyolcéves és már a második operáját írja

Kétévesen kezdett zongorázni, a harmadik születésnapjára hegedűt kapott, hatévesen szonátákat komponált, hétévesen pedig megírta első operáját The Sweeper of Dreams (Az álomseprő) címen. Műve az Angol Nemzeti Opera által kiírt versenyen - ifjúsági kategóriában - csak az utolsó fordulóban esett ki, pedig messze ő volt a legfiatalabb versenyző. Alma Deutscher most nyolc éves, és már a második operáján dolgozik - tudtuk meg az Independent egyik cikkéből.

0 Tovább

Rost Andrea betegen is sokkol

Fotók: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Arra számítottam, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon populáris giccsparádét rittyentenek Puccini Pillangójából, amely természeténél fogva amúgy is pengeélen táncol a szentimentális könnyzacskópukkasztás és a lélekemelő katarzis között. Rost Andrea és Andrea Caré, illetve az Operaház zenekara Héja Domonkossal a karmesteri pulpituson azonban már az első tíz percben porig rombolt minden előítéletet.

1 Tovább

Halász Péter az Operaház új megbízott főzeneigazgatója

Halász Péter karmester váltja Héja Domonkost az Operaház megbízott főzeneigazgatói székében, Héja első vendégkarmesterként működik majd tovább. A főzeneigazgatói posztra hamarosan pályázatot írnak ki.

0 Tovább

Fényévekre landolunk a jó ízléstől

Jeffrey Thompson és Szutrély Katalin

Fotók: Operaház

Jó évjárat volt az 1733-as, már ami az operatermést illeti. Händel az Orlandóval, Pergolesi a La serva padronával, Rameau a Hippolyte et Aricie-val jelentkezik. Slágerdarabok, melyek - a historikusoknak hála - máig a barokk repertoár megbízható darabjainak bizonyulnak. Utóbbi tegnap este debütált az Operaházban Vashegyi György vezényletével, Káel Csaba rendezésében.

0 Tovább

Opera a strandon

2013 a jubileumok éve az opera világában. A műfaj nagy reformátorai közül három is idén ünnepli születésének kerek évfordulóját. A sokat emlegetett 200 évesek mellett (Verdi, Wagner) mintha kevesebb szó esne a száz évvel ezelőtt született Benjamin Brittenről.

0 Tovább

Vidd haza az operát!

Isteni szikra valószínűleg nem kellett hozzá. Előzményének tekinthető a lakásétterem és a lakásszínház. Tessék, itt a lakásopera. Erre vevők mostanság Berlinben.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek