Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ütőkkel az idegengyűlölet ellen

A salzburgi születésű, 30 éves Martin Grubingert az ütősök mágusának is szokták nevezni. A világ egyik legjobb marimbásaként tartják számon, de szinte minden ütős hangszeren virtuózan játszik, legyen az vibrafon, xilofon vagy a dob különböző fajtái.

1 Tovább

A Budapesti Fesztiválzenekar messzire repít, mint egy Ferrari

Óriási siker Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ázsiai turnéja. A Hongkongtól Pekingen és Sanghajon át Tajpejig tartó koncertkörúton zsúfolásig telt, többezres koncerttermek fogadják a BFZ-t, a kínai hallgatóság szűnni nem akaró tapsviharral köszöni meg az előadásokat. "Egy Ferrari - mondta a zenekarról egy pekingi napilap kritikusa. - Maga a luxus, csendes, halk, gyors és messzire repít."

0 Tovább

Mozart járt a jövőben

Annak idején lelkesen vettem meg Mozart összes zongoraversenyét John Eliot Gardinerrel és bandájával (The English Baroque Soloists). A zongoránál, pardon, a fortepianónál akkor is Malcolm Bilson ült. Most Vashegyi György és az Orfeo Zenekar kísérte az idős mestert a Zeneakadémia pódiumán a Fischer Annie emlékére rendezett Mozart-Haydn-esten.

0 Tovább

Nézőkért versengenek a budapesti koncerttermek?

Minden intézménynek ki kell alakítania a maga markáns, önálló arculatát - hangsúlyozták a fővárosi zenei intézmények vezetői azon a nyilvános beszélgetésen, amelyet szerda délután rendezett a Magyar Zenei Tanács a Rózsavölgyi Szalonban Új helyszínek - új lehetőségek - új feladatok címmel. A résztvevők nem a versengés, hanem a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták.

0 Tovább

Kocsis új világot teremtett

Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Volt régen a Decca lemezkiadónak a Legendary Performances sorozata nagy nevekkel (Reiner, Kleiber, Solti, Karajan) és máig ható, valóban ihletett előadásokkal. Kocsis Zoltán szombat esti Dvořák-interpretációja méltó lenne rá, hogy felvegyék a halhatatlanok sorába.

2 Tovább

A fortepiano élő klasszikusa

A hetvennyolc esztendős amerikai zongorista, Malcolm Bilson a historikus játékmód egyik legendás úttörője. A 18. század végén, illetve a19. század elején született zeneművek specialistája, a fortepiano nagymestere. Ez az a hangszer, amelyen a klasszicizmus és a korai romantika nagyjai vagy épp elfeledett zeneszerzői maguk is játszottak, és amelyre zongoradarabjaikat komponálták.

0 Tovább

Ti nem látjátok, hogy a d-moll sötétkék?

Régen úgy gondolták, nagyon ritka jelenség. Mai kutatások szerint nagyjából ezer emberből egy szinesztéziás. Az okára még nem találtak magyarázatot. Talán korai élmények hatására alakul ki, de az is lehet, hogy csecsemőkorunkban mindannyian szinesztéták vagyunk, öt érzékszervünk csak fokozatosan különül el egymástól - egyesek pedig úgy maradnak.

0 Tovább

Pablo Casals kiadatlan koncertfelvételeire bukkantak Japánban

Az 1956-tól Puerto Ricó-i emigrációban élő Pablo Casals egyetlen alkalommal lépett fel Japánban, már 84 éves korában. 53 év után most előkerült a tokiói koncert kiadatlan felvétele, amely eddig a Casals-tanítvány, Hirai Takeicsiro tokiói lakásának padlásán porosodott.

0 Tovább

Kiri Te Kanawa 70 évesen is énekel


Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Dame Kiri Te Kanawa, új-zélandi operaénekesnő, akit 1981-ben több mint hatszáz millióan hallottak a televízió képernyői előtt, amikor Károly herceg, brit trónörökös és Diana hercegné esküvőjén énekelt a londoni Szent Pál-székesegyházban.

0 Tovább

A posta így tiszteleg Fischer Annie előtt

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Fischer Annie - háromszoros Kossuth-díjas zongorista, kiváló művész - születésének 100. évfordulóját.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek