Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nézze élőben Matt Bianco koncertjét a Müpából!

A Matt Bianco legismertebb számait - Half a Minute, Whose Side Are You On, Get Out of Your Lazy Bed, More Than I Can Bear, Don't Blame it on That Girl - Mark Reilly és Mark Fisher adja elő a világ egyik legnevesebb jazz-zenekara oldalán, Henk Meutgeert vezényletével.

0 Tovább

Aki ’56-ban a magyar menekülteknek játszott

Radikális humanista, aki sziklaszilárd professzionalizmusával a zenén keresztül az emberek közötti megértést, a barátságos egymás mellett élést, az előítéletek legyőzését hirdeti. A 78 éves Zubin Mehta a Bécsi Filharmonikusok élén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

0 Tovább

A BFZ házhoz viszi a zenét

Március utolsó vasárnapján a Fesztiválzenekartól lesz hangos Pécs városa: napközben zenetanítás a középiskolában és utcai kamarakoncertek városszerte, délután gyermekopera gyerek énekesekkel gyerekeknek a Palatinus Hotel Bartók termében, este Haydn-Mozart Plusz hangverseny a Kodály központban. A BFZ házhoz viszi a zenét.

0 Tovább

A kontratenor őrületbe kergette a közönséget

David DQ Lee / Fotó: Pat Zranujit

Händel Orlandójának közönsége fanyalogva távozott a londoni King's Theatre-ből 1733. január 27. fagyos éjszakáján. Pedig a premieren a címszerepet az ügyeletes sztárkasztrált, Senesino énekelte, igaz, duzzogva, mert a komponista csak három áriát szentelt neki. Na de milyet! Még a vokálakrobata sem ismerte fel, hogy az Orlando zenei anyaga túlmutat a műfaj sztereotip keretein. Bár maga a sztori bugyutácska, nem számít, mert a figurák zenei nyelve elég árnyalt és izgalmas ahhoz, hogy közel 300 év múltán is élményt, akár katarzist okozzon.

1 Tovább

Kobajasinál nem sírva vigad a magyar

Kobajasi Kenicsiró / Fotók: Művészetek Palotája / Posztós János

Kobajasin nem fog az idő. Mosolya töretlen, a zenekar tagjai iránti tisztelete feltétlen, senki nem hajlong így a muzsikusai előtt, és ez nem csak japánságából ered. Ha egy karmester tiszteli a művészeit, az a zene minőségén azonnal érezteti a hatását. Itt és most tapintható, a Müpa pódiumán, az MR Szimfonikusok élén, Kodály, Csajkovszkij és Orff előadása közben.

1 Tovább

Hiányzik a bátorság a komolyzenei világból

Jean-Christophe Spinosi egész testével dirigál, bármilyen zenéhez nyúl, átjárja az elektromosság. Eszement tempókat diktál, és együttese, az Ensemble Matheus valóra is váltja ritmikai elképzeléseit, írtuk róla nemrég. A régizene fenegyereke most a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége, Händel Orlandóját dirigálja bandája élén vasárnap este a Zeneakadémián.

0 Tovább

A zene a civilizáció kritikája

A Moldáviában (vagy Moldovában) született 36 éves hegedűművész Bécsben tanult, Bernben van az otthona, és lengyel-görög-zsidó gyökerekkel rendelkezik - ennél európaibb már nem is lehetne. Patricia Kopatchinskaja azt mondja, Európa olyan, mint egy hatalmas szőnyeg, sokféle színnel és motívummal teleszőve, amelyek az idők során, sok-sok viszontagság és nehézség árán egymáshoz idomultak.

0 Tovább

Ma kezdődik a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Patricia Kopatschinskaja

A ma kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztiválra (BTF) a komolyzene számos külföldi világsztárja látogat el a magyar fővárosba. Jön többek között Philip Glass, a Zubin Mehta vezényelte Bécsi Filharmonikusok, Maxim Rysanov, a Jean-Christophe Spinosi vezette Ensemble Matheus, Alison Balsom, Leila Josefowicz, Alekszej Ljubimov, Andreas Scholl, José Cura, Maxim Vengerov, Elena Bashkirova és a MozART Group is.

0 Tovább

A magyarok a legérzékenyebbek a zenére

Fotók: Tuba Zoltán - Origo

Ötévesen debütált a színpadon, felejthetetlen nyarakat töltött a Balatonon, iskolát alapított Írországban, tanít, fesztivált szervez, könyvet ír és hegedül, mint egy megszállott. Gwendolyn Masin hegedűművész portréja.

1 Tovább

Kilencévesen már professzionális kis majmok voltunk

A szerény, allűröktől mentes énekes meleg, tiszta baritonjával és természetességével bűvöli el hamarosan a magyar közönséget. Kendőzetlenül beszél a gyerekkori kórusélet nehézségeiről. Egyetlen gyereknek se javasolná, hogy ilyen iskolába járjon.

1 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek