Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Richard Strauss, a mókamester

Idén ünneplik Richard Strauss születésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalamból szombaton a Nemzeti Filharmonikusok a német komponista két ritkán játszott művét, Aus Italien (Itáliából) című szimfonikus költeményét és Az úrhatnám polgár című szvitjét szólaltatja meg Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás (hegedű) és Bizják Dóra (zongora) szólójával. Nyerj jegyet a Müpába!

0 Tovább

A hangszer jobb befektetés, mint az arany

Játéka szenvedélyes, mély és megrázó, egyszerre intellektuális és álmodozó. Allűrök nélkül, szinte mozdulatlanul formálja meg a legtisztább hangokat, melyek születésük pillanatában anyagszerűen tapinthatóvá válnak. Öt éves kora óta hegedül, számos versenyt megnyert, idén megkapta a Kossuth-díjat is, de egyáltalán nincs elszállva magától. Interjú Baráti Kristóffal, aki szerdán Schumann, Schubert, Suk, Strauss műveit játssza a Müpában Enrico Pace zongorista közreműködésével.

0 Tovább

Ismét színpadra lép José Carreras

A 67 éves operaénekes szombaton este lép fel a baszkföldi Bilbaóban Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszereplőjeként.

0 Tovább

Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben

A budapesti Danubius Hotel Astoria idén ünnepli 100. születésnapját. Ebből az alkalomból újraélesztik a magyar rádiózás egyik legnépszerűbb komolyzenei műsorát. A Ki nyer ma? évtizedeken keresztül szorosan összeforrt a szálloda nevével.

0 Tovább

Bartók volt Márquez kedvenc zeneszerzője

Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival búcsúztatták Márquezt Mexikóváros Szépművészeti Palotájában. A múlt héten elhunyt író nemcsak rajongott Bartók zenéjéért, de a magyar zeneszerző hatása a regényeiben is kimutatható.

0 Tovább

Isten, hol vagy?

Pietro Lorenzetti (1300-1348) Levétel a keresztről

Pilinszky az ötödik evangélistaként aposztrofálta Johann Sebastian Bachot, kijelölve ezzel helyét az egyetemes kultúra Pantheonjában. Bach eredetileg éppen öt passiót írt, de csupán kettő maradt fenn, a Máté- és a János-passió. Ha csak ezt a két oratóriumot írta volna, akkor is ő lenne minden európai zenész origója. A húsvét elképzelhetetlen nélküle. Összegyűjtöttük a tíz legjobb Máté-passió felvételt.

6 Tovább

Odapörkölt a harsona fanfárja

Dmitrij Kitajenko / fotó: Gert Mothes

Ha csak a koncertet keretező Rimszkij-Korszakov Orosz húsvét nyitánya (Op. 36) és Strauss A rózsalovag szvitje hangzott volna el, a BFZ akkor is megtöltötte volna a Müpa széksorait. Ha van két mű, amiért nem biztos, hogy hétfő este magára hagynék egy jó svéd krimit a füles fotelben, akkor az speciel pont ez a kettő. Bármilyen perfekt és bámulatosan homogén a BFZ előadása, A rózsalovag szvit és az Orosz húsvét nyitány nélkül valahogy elvergődik az ember egy életen át. Sosztakovics és Prokofjev nélkül viszont ez lényegesen nehezebb feladat. Dmitrij Kitajenko vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart.

0 Tovább

Eötvös Péter CD-jét is díjazták

Eötvös Péter / Fotó: Marco Borggreve

Koncertfelvételek kategóriában nyerte el az ICMA díját az a CD-felvétel, amelyen Bartók II. hegedűversenyét, Eötvös Seven című művét és Ligeti Hegedűversenyét szólaltja meg a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara és Patricia Kopatchinskaja hegedűművész Eötvös Péter vezényletével.

0 Tovább

Befogadtak minket az elit klubba

"A Müpa Közép-Európa vezető zeneművészeti központjává nőtte ki magát, befogadtak bennünket az elit klubba" - mondta Káel Csaba igazgató az intézmény 10. jubileumi évadát meghirdető sajtótájékoztatón. Világsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepel a Művészetek Palotája.

0 Tovább

Opera vagy BFZ? Melyikre szavaz?

Tegnap mutatták be a Magyar Állami Operaház második image filmjét. Az elsőről tavaly írtunk vitriolos kritikát. Most kritika helyett inkább alternatívát kínálunk. Nézze meg a Budapesti Fesztiválzenekar spotját is, és szavazzon.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek