Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kínában turnézik a Budapesti Fesztiválzenekar

A hangversenysorozat Hongkongban kezdődik, ahol a zenekar két alkalommal is koncertezik a város büszkeségének számító kulturális központ több mint kétezer ember befogadására alkalmas koncerttermében.

0 Tovább

Kilencszázszor énekelte Scarpiát

Rigoletto szerepében

Harminc éve halt meg Tito Gobbi (1915-1983) a múlt század egyik legkiemelkedőbb baritonja. Nemcsak kiváló operaénekes, hanem nagyszerű színész is volt.

0 Tovább

Násztáncot járt a karmester

Fotók: Művészetek Palotája, Kotschy Gábor

Giovanni Antonini, aki az Il Giardino Armonico együttes élén a historikus játékmód egyik fenegyereke, szólistaként (remek blockflőtés) és karmesterként is extravaganciájáról híres. Vezénylés közben testének minden porcikáját mozgósítja, sajátos násztáncot lejt, lábujjhegyen pipiskedik, aztán szinte szteppel, lemegy guggolásba, frakkjának fecskefarka energikus kalligráfiákat rajzol a karmesteri pulpitus felületére. Beethovent és Schumannt dirigál, olasz virtussal, saját szájíze szerint. Sol Gabetta egy húron pendül vele, mint megidézett dzsinn a mesterével.

0 Tovább

Bartók rockzenésznek sem utolsó

Lang Lang bebizonyítja, hogy Bartók és Prokofjev zenéjének vannak kapcsolódási pontjai a rockzenével.

0 Tovább

Felébresztette bennünk a gondolkodó szívet

Schubert G-dúr (D 894) és Beethoven Diabelli-variációk (op. 120), ezzel a két rendkívüli darabbal lépett fel Mitsuko Uchida a Müpa pódiumán. Briliáns technika, szikár, lényegre törő zongorázás. Mintha a japán művész a végső hangok kimondására törekedne. Kritika.

0 Tovább

A Bécsi Filharmonikusoké a Karajan-díj



A Bécsi Filharmonikusoknak ítélték idén az 50 ezer euróval (15,5 millió forint) járó Herbert von Karajan-díjat. Pedig ők a legjobban kereső zenekar az egész világon.

0 Tovább

Könnytelen sírás a zongorán

Fotó: Esther Haase

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni Khatia Buniatishvili, Keller András és a Concerto Budapest szombati koncertjéről. Hatásra törekvő, de nem hatásvadás gesztusok jellemezték a hangversenyt.

0 Tovább

Az a rossz zenész, akinek nincs fantáziája

Fotó: Decca, David Ellis

Giovanni Antonininek, a barokk zene rockereiként elhíresült Il Giardino Armonico karmesterének még mindig van mondanivalója a régizene területén, de már a romantikához is megtalálta a kulcsot. Csütörtökön a Müpában lép fel Sol Gabetta csellistával és a Bázeli Kamarazenekarral. Interjú.

0 Tovább

Hallotta már, hogy szól a jéghegedű?

A svéd jégszobrász és zenész, Tim Linhart egy egész zenekarnak elegendő hangszert faragott ki jégből a norvég Ice Musicra, a világ egyetlen jégzenei fesztiváljára. A jéghangszerek nemcsak szépek, de játszani is lehet rajtuk. Egyrészt húros hangszerek készültek, úgymint hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, bendzsó, mandolin és gitár, másrészt dobok és xilofon. Az ütősök színtiszta jégből vannak, a húrosokhoz muszáj volt némi fát és persze húrokat illeszteni.

1 Tovább

Ő a kulcs, amely nyitja a Paradicsom kapuját

Alessandro Brustenghi, a fiatal szerzetes, akinek felmenői között magyarok is vannak, ezúttal a felújítás alatt álló mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely javára énekel. Szerinte az éneklés kulcs, amely megnyitja a Paradicsom kapuját. A Szent István-bazilikában csütörtökön 19.30-kor kezdődő ingyenes koncertre nem kell előre jegyet váltani, a helyeket 18.45-től lehet elfoglalni a bazilika főkapuja felől.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek