Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tíz legjobb női zongorista

Amikor legutóbb az ausztráliai Limelight válogatásában bemutattuk a tíz legjobb zongoristát, kiderült, nincs közöttük egyetlen nő sem. Akkor megígértük, hogy összeszedjük a tíz legjobb női pianistát. Ezúttal a Figaro szubjektív listáját olvashatják. Csak a kortárs előadókra fókuszáltunk.

1 Tovább

Kocsis falakat emelt

Fotók: Nemzeti Filharmonikusok/Kallos Bea

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal és felfedezettjével, a tehetséges pianistával, Gyenyisz Kozsukinnal adott koncertet a Müpában. Brahms II. B-dúr zongoraversenye (Op. 83) és Enescu II. A-dúr szimfóniája (Op. 17) szerepelt a programban.

0 Tovább

Ketten vezénylik Bartókot

Osmo Vänskä (Fotó:Ann Marsden)

Bár azóta már két koncerten is megfordultam, még mindig a BFZ vasárnapi hangversenyélménye dolgozik bennem. Kalevi Aho Mineája, Bartók Béla I. zongoraversenye, illetve Prokofjev Rómeó és Júlia balettzenéjének keresztmetszete szólalt meg Osmo Vänskä finn vendégkarmester keze alatt.

0 Tovább

Piperkőc és nincs mondanivalója

Ha választhatok, soha nem fordul elő, hogy a cédét preferálom az élő előadással szemben. Most csak azért, mert képtelen lennék még egyszer végignézni Emmanuel Pahud narcisztikus násztáncát a színpadon. De ha már eljött, fújhatott volna többet is. A sztárfuvolista a Müpában adott koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a háta mögött.

0 Tovább

A hangszer elveszti nemi identitását

Fotó: Nadia F. Romanini

Johann Sebastian Bach Wohltemperiertes Klavierja (BWV 846-869) 48 prelúdium- és fúgagyűjteménye két könyvben, amolyan korabeli bartóki Mikrokozmosz, amely messze túlnőtt zongorapedagógiai szerepkörén. Akárcsak a Goldberg-variációk, megkerülhetetlen minden komoly pianista számára. Schiff Andrásnak olyan fontos, hogy pályafutása során már másodszor játszotta lemezre. Az ECM Records kiadásában nemrégiben megjelent négykorongos album mérföldkő a mű interpretációtörténetében. Nem csoda, hogy Grammy-díjra jelölték.

0 Tovább

A tíz legállatibb klasszikus zene

Darwin úgy gondolta, a zene az állatvilágból ered. Szerinte a madarak éneke annyi és olyan motivikus ismétlést tartalmaz, hogy az már fület gyönyörködtető muzsika. Volt olyan tudós, aki azt állította, a madarak hangnemekben fütyülnek, a németországi fülemüle dúrban, az oroszországi mollban dalol. Összegyűjtöttük a legállatibb zenéket.

0 Tovább

Kalapács a hangversenyen

Keller András

Ha van tematikájában jól felépített koncert, akkor a szerda esti a Müpában hatványozottan az volt. Mindez a Keller András vezetésével, többek között Gidon Kremer hegedűművész közreműködésével játszó Concerto Budapest érdeme. Kalapácsos rombolás, romokban heverő európai múlt, elhegedűtlenedés és dobverőkkel való gyógyítás.

0 Tovább

Megizzasztotta a hegedűsöket

Egész életében depresszióval küzdött, próbálta rejtegetni homoszexualitását, belement egy házasságba, majd menekült a felesége elől, akitől testileg irtózott. Inni kezdett, idegösszeroppanást kapott, öngyilkosságot kísérelt meg, majd külföldre menekült. 173 évvel ezelőtt született Pjotr Ilijics Csajkovszkij.

0 Tovább

Fények és színek zongoristája

Pierre-Laurent Aimard több évtizede játssza Ligeti, Kurtág vagy akár Bartók műveit, és jó néhányszor hallgathattuk Magyarországon is a játékát. Az idén három egymást követő estén (május 10.,11.,12.) lép fel a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekarral. Műsoron egy kortárs finn zeneszerző, Kalevi Aho műve, valamint Bartók I. zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje. A BFZ-t ezúttal a finn karmester, Osmo Vänskä vezényli. A cikk végén jegyet nyerhetsz a koncertjére!

0 Tovább

Az anyakomplexus legszebb áriája

Anna Magnani a Róma nyílt város című filmben

Van az a vicc, hogy egyetlen nőt szerettem egész életemben, és az is másnak a felesége volt: az anyámat. Valami ilyesmit jelent az olasz mamma fogalma. Egy ideát a tökéletes nőről, aki feltétel nélkül szeret, mindent feláldoz érted, és cserébe még csak nem is vár semmit. Az olaszoknak sikerült a legjobban mindezt zenébe önteniük, és a jó fiúk el is énekelték a szerenádot az imádott mammának. Gigli, di Stefano és Pavarotti "szerelmi vallomásai".

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek