Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A puszta létükért küzdenek a zenekarok

A görög válság drámai helyzetében kevesebb figyelem jutott arra, hogy a legutóbbi megszorítás nemcsak a tévé- és rádió újságíróit és technikai munkatársait érinti, hanem az ERT három zenekarát is: az 1938-ban alapított Nemzeti Szimfonikus Zenekart, az 1954 óta működő Kortárs Zene Zenekarát, és az 1977-ben létrejött ERT Kórust. Sírva játszottak utolsó koncertjükön a zenészek.

2 Tovább

Vonószenekar múlatta az időt a veszteglő repülőn

A Philadelphia Orchestra Dvořákkal nyugtatta a felszállásra váró utastársak idegeit - írta a christianpost.

0 Tovább

Operajegyet kaptak a munkanélküliek

A Görög Nemzeti Opera kétezer munkanélkülinek juttatott ingyen jegyet az athéni Herodes Atticus Színház Bolygó Hollandi előadásának főpróbájára. Az elhúzódó görög válság miatt egyre kevesebb embernek jut pénze kultúrára, az operaház vezetősége így kívánja kifejezni szolidaritását a rászorulók iránt - írja a klassik.com online magazin.

0 Tovább

Misét celebrált Fischer Ádám

Illusztráció korábbi előadásból

A Parsifal 2006-ban, az akkor induló Wagner-napok keretében debütált a Müpában. Zenekar, kórus, rendezés, szólisták és karmester összművészete a legfrissebb felújításban olyan jól működött, hogy leomlott a fal színpad és nézőtér között. Nem operaelőadáson voltunk, hanem szertartáson.

2 Tovább

Megvan az 50 ezer dollár díjazású Van Cliburn Zongoraverseny győztese

A Van Cliburn Zongoraverseny a világ legrangosabb nemzetközi zenei megmérettetései közé tartozik. Négyévente rendezik meg a texasi Fort Worthben, ahol egy csapat helybeli zenetanár és önkéntes kezdeményezésére jött létre az 1960-as években. Az ötletgazdák magát a névadót, Harvey Lavan Cliburn amerikai zongoraművészt kérték fel művészeti vezetőnek, és nem kisebb nevek szerepelnek az eddigi díjazottak között, mint Christian Zacharias, Radu Lupu vagy Olga Kern.

0 Tovább

Muszáj lerohanni Lengyelországot?

Wagner hatása a filmzenére meghatározó, ha 100 évvel később születik, biztos bezsebel egy-két Oscart. Végül is opera és mozi közeli rokonságban állnak. Ahogy Tan Dun mondja, aki mindkét műfajban otthonosan mozog, és a Tigris és Sárkányért Oscart is kapott: az opera a film múltja, a film az opera jövője.

0 Tovább

A rendezőt kibúzták, az énekeseket bravózták

A 2011-es bemutató (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Marton László rendezte Lohengrin a 2011-es Wagner-napokon debütált a Müpában. Akkor Fischer Ádám vezényelte az Operaház zenekarát, most Vajda Gergely kezébe került a dirigensi pálca. A vasárnapi felújításban a rendezőt kibúzták, az énekeseket és a zenekart brávózták.

0 Tovább

Abbahagyja az operaéneklést, mert gyűlöli a saját hangját

A világ egyik legkeresettebb koloratúrszopránja bejelentette, hogy befejezi operaénekesi pályafutását. A San Francisco Examinernek adott interjújában Natalie Dessay úgy nyilatkozott, hogy ezentúl a prózai színháznak szenteli magát.

1 Tovább

Értékelték a zenekritikát

A Művészetek Palotája idén, Richard Wagner születésének 200. évfordulóján Hans Sachs-díjat alapított, amellyel a zenekritikusok munkáját értékeli. A díjat közönségszavazat alapján elsőként Péteri Lóránt vehette át.

0 Tovább

Mit kezdjünk Wagner nacionalista dumájával?

Sebestyén Miklós, Bo Skovhus, James Rutherford, Klaus Florian Vogt

Fotók: Művészetek Palotája

Kényes mű Wagner Meistersingere. Annyi nacionalista marhaságot hordanak össze benne, hogy nincs az a karmester és rendező, aki szó nélkül elmehetne mellette. Momentán sehol Európában, Magyarországon meg pláne. Kritika az opera premierjéről.

1 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek