Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mozart elindult hároméves turnéjára

250 évvel ezelőtt, 1763. június 9-én kezdetét vette a nagy kaland. Leopold Mozart és két gyermeke (Amadé hét, Nannerl 11 éves ekkor) egy szolgáló kíséretében saját hintójukon három évig, öt hónapig és húsz napig tartó európai turnéra indult.

0 Tovább

Vidd haza az operát!

Isteni szikra valószínűleg nem kellett hozzá. Előzményének tekinthető a lakásétterem és a lakásszínház. Tessék, itt a lakásopera. Erre vevők mostanság Berlinben.

0 Tovább

Van-e humora Wagnernek?

Jelenet egy 2007-es Glydebourne-i előadásból

A humort nehezebb megmutatni, mint a tragédiát - vallja Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok házigazdája és karmestere, aki Wagner egyetlen vígoperájával nyitja meg az idei, immár Duna-parti Bayreuthként aposztrofált ünnepi játékokat. Wagnernek ebben az operájában sikerült elszakadnia a germán mitológia istenektől és hősöktől hemzsegő világától: egészen normális emberek hétköznapi hülyeségeiről, csetlései-botlásairól mesél.

A karmesterrel az élen az előadás világsztárjai, Annette Dasch, James Rutherford, Eric Halfvarson, Klaus Florian Vogt és Sebestyén Miklós mesélnek arról, milyennek látják Wagner humorát. Kiderül, hogy a megalomán operaszerzőnek van egy melegszívű, emberi arca. Wagner a nürnbergi cipészt, ötvöst, szűcsöt, bádogost, péket, szatócsot, szappanfőzőt és többi mesterembert von Stolzinggal együtt szeretettel ábrázolja, miközben - amúgy mellékesen - művészet és valóság súlyos kérdését boncolgatja. A zongorás főpróbán jártunk.

0 Tovább

Miért szeretjük, ha olyan nehéz?

Miért tart rejtvénykánont a kezében minden idők legnagyobb muzsikusa azon a portrén, amit saját magáról készíttetett? Bach zenéje sűrű és tele van trükkökkel, hozzá képest Handel vagy Vivaldi muzsikája unalmas. Emberileg olyan volt, mint mi: jó meg rossz, kedves vagy akár bunkó - magyarázza Fazekas Gergely egyetemi tanársegéd, akinek a német mester zenéje mindennél többet jelent. Ilyen egy Bach-szeminárium a Zeneakadémián.

2 Tovább

Az angol reneszánsz Bob Dylanje

John Potter és bandája

A Dowland-projekt John Potter, a Hilliard Ensemble extenorja és Manfred Eicher, az ECM Records alapítójának közös gyermekeként jött létre. Azzal kísérleteztek, vajon életre kelthetők-e reneszánsz dalok régi- és dzsesszzenészek közös munkájával. A válasz: minőségi crossover. 350 éve született John Dowland, az angol reneszánsz Bob Dylanje.

0 Tovább

Hegedűk, amelyek túlélték a haláltábort

Minden hegedűnek megvan a maga története - mondja egy interjúban Amnon Weinstein, izraeli hegedűkészítő mester, aki évtizedeken keresztül olyan hegedűket kutatott fel és restaurált, amelyek átvészelték a holokausztot. Hegedűket, amelyeken gettókban és koncentrációs táborokban játszottak.

0 Tovább

Nemcsak a hangjával énekelt

Letörölte a német romantikáról a pátosz és a szentimentalizmus porát, nélküle ma egyetlen bariton sem szólalhatna meg úgy, ahogy teszi. Még csak egy éve hunyt el a 20. század egyik legnagyobb hatású dalnoka. Dietrich Fischer-Dieskau ma, május 28-án lenne 88 éves.

0 Tovább

Az alkotmány csak egy papír

A miniszterek: Matthias Raupach és Gerhard Karzel (Fotók: Művészetek Palotája)

Ligeti György (1923-2006) idén lenne 90 éves. A Művészetek Palotájában a minap Le grand macabre című operájának koncertszerű bemutatójával emlékeztek az egyik legnagyobb hatású zeneszerzőnkre. A Müpa és a Neue Oper Wien közös produkciója fergeteges tapsvihart aratott. Végre felnőttünk a kortárs zenéhez.

0 Tovább

A minőség utat tör magának

Új koncertélet kezdődik. Hol? A Zeneakadémián. A hazai közönség Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én ismét visszakapja fizikailag és szellemileg megújított zenei fellegvárát. Keller Andrással, a rezidens zenekarrá avanzsált Concerto Budapest zenei igazgatójával, a kamarazenei tanszék és műhely vezetőjével beszélgettünk.

0 Tovább

A nap, amikortól bolondultak Rossiniért

200 évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon, amikor Richard Wagner Lipcsében a világra jött, egy ifjú olasz zeneszerző élete nagy eseménye előtt állt. A velencei San Benedetto Színház aznap este mutatta be két felvonásos vígoperáját, melynek megírására mindössze három hete volt.

5 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek